
Türkiye’nin açıkladığı teklif, İstanbul’da Mart 2022’de tarafların bir araya gelip ön onay verdikleri fakat sonra İngiltere’nin araya girmesiyle sonuçsuz kalan formül üzerinden hareket edilinmesini öngörüyor. Rusya’nın Ukrayna’da ele geçirmiş olduğu bölgelerde uluslararası gözlemcilerin eşliğinde referandum yapılması, savaşın mevcut ateş hattında dondurulması, Ukrayna’nın 2040 yılına kadar tarafsız statüde olacağının garanti edilmesi gibi hususlar var.
Rusya’nın Görüşü
Kremlin yönetimi, bu tekliflerin ele alınabileceğini söylemekle birlikte barış girişimlerinin, “yeni gerçeklikleri” dikkate alması gerektiğini belirtti. “Yeni gerçeklikler”den kastettikleri, Rusya’nın 2014’te ve 2022’de ele geçirdiği ve kendi topraklarına resmen kattığını ilan ettiği toprakların müzakere dışı bırakılması.
Ukrayna’nın Tepkisi
Ukrayna, Türkiye’nin barış girişimine net bir ret yanıtı verdi. Zelenski, Türkiye’nin tek başına arabuluculuğunun Rusya’yı durdurmaya yetmeyeceğini belirtirken, Ukrayna’nın barış formülü dışındaki her girişimin Rusya’yı destekleyeceğini ima etti.
Zelenski’nin başkomutanı Sırski, birkaç gün önce cephede durumun “hızla kötüleştiğini” söyledi. Ukrayna’nın asker bulmaktaki sıkıntıları ve savaşın devam etmesinin Moldova ve Balkanlar’da çatışmaların şiddetlenmesine neden olabileceği endişesi bulunuyor.