Yapay Yağmur ve Bulut Tohumlama

Dubai Sel Felaketi

Dubai sularının etkisi altında kaldı. Sular altında kalan evler, yollar ve iş yerlerinde büyük hasar meydana geldi. Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) vuran şiddetli yağış hayatı olumsuz etkiledi. Ulusal Meteoroloji Merkezi’ne göre son 24 saatte kayıtların tutulduğu 1949’dan bu yana en yüksek yağış miktarı görüldü.

Yapay yağmur teknolojisi, bulut tohumlama olarak da bilinir. Bu yöntemle bulutlara elektrik verilerek su damlacıklarının birleşip yağış oluşturması sağlanır. Yapay yağmur için bulut olması gereklidir, bulut olmayan yerde yağış oluşmaz.

Yapay Yağmurun Oluşturulması

Yapay yağmur, insan müdahalesiyle mevcut buluttan yağış elde etme yöntemidir. Temel amaçları arasında enerji üretimi, kurak bölgelere su sağlama, sisi dağıtma ve hava olaylarını kontrol etme bulunur. Bulutlara yoğunlaşma çekirdekleri verilerek yağış oluşturulmaya çalışılır.

Bulut Tohumlama Yöntemi

Bulut tohumlamada kullanılan maddeler arasında amonyum nitrat, kadmiyum iyodür, bakır sülfür, kurşun iyodür, CO2 buzu ve gümüş iyodür bulunur. Uygulama sırasında çeşitli faktörler göz önünde bulundurularak yapay yağış sağlanmaya çalışılır.

Olumsuz Sonuçlar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bulut tohumlamada dikkat edilmezse dolu artışı veya yağış azalması gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Uygulama sırasında rüzgar durumu, hava şartları, yoğunlaşma çekirdekleri konsantrasyonu gibi faktörler önemlidir. Genellikle yaz mevsimindeki kümülüs bulutları ve kışın alçak bulutlar suni yağış için uygun bulut türleridir.