Nükleer Fizikte Yeni Bir Çığır Açıcı Adım

Nükleer fizikteki bu çığır açıcı adım, mevcut teknolojilerden çok daha isabetli aletler üretilmesinin önünü açabilir. Lazer kullanılarak atom ve moleküllerin enerji seviyeleri arasında geçiş yapması sağlanabiliyor. Günümüzde zamanı en hassas şekilde ölçen atom saatlerinin arkasında atom ve moleküllerin enerji seviyelerini çok net bir şekilde ölçen bu yöntem yer alıyor.

Toryum Elementi ve Enerji Geçişi

Araştırmacılar engelleri aşabilmek için toryum elementi, özellikle toryum-299 izotopunu kullanmayı tercih etti. Bu izotop, çekirdeğinde birbirine çok yakın iki enerji durumunu barındırması nedeniyle araştırmacılar için cazip hale geldi.

Kristal Yapılarda Yapılan Deneyler

Bilim insanları, trilyonlarca toryum atomunu barındıran kristaller oluşturarak, toryum çekirdeklerindeki enerji geçişini güçlendirip ölçüm süresini kısaltmanın yanı sıra doğru enerji geçişini bulma olasılığını artırdı.

Nükleer Saatler ve Diğer Uygulamalar

Araştırmacılar, yeni bulgunun atom saatlerinden çok daha isabetli nükleer saatlerin geliştirilmesine olanak tanıyacağını ve Dünya’nın manyetik alanı gibi doğadaki sabitlerin daha hassas bir şekilde ölçülmesine imkan sağlayacağını düşünüyorlar.

Physical Review Letters adlı bilimsel dergide yayınlanan çalışmaya liderlik eden Prof. Thorsten Schumm, “Atom çekirdeği de farklı kuantum durumları arasında geçiş yapabilir. Fakat bir atom çekirdeğini bir durumdan diğerine geçirmek için genellikle çok daha fazla enerjiye, bir atom veya moleküldeki elektronların enerjisinin en az bin katı kadar enerjiye ihtiyaç duyuluyor” diye açıklıyor.

Schumm, “Ölçüm yöntemimiz sadece başlangıç” diyor. “Bununla ne gibi sonuçlar elde edeceğimizi henüz öngöremiyoruz. Kesinlikle çok heyecan verici olacak.”