
Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?
İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Diş Hastanesi’nden Ortodontist Dr. Öğr. Üyesi Merve Kurt Bıyıklıoğlu, şeffaf plak tedavisinin kişiye özel planlanarak üretilen, takılıp çıkartılabilen şeffaf hizalayıcılar kullanılarak dişlerin kademeli olarak düzeltilmesini amaçlayan bir işlem olduğunu belirtti. Şeffaf plaklar, neredeyse kimsenin fark etmeyeceği kadar ince bir yapıya sahiptir. Diş yüzeyine eklenen dolgu çıkıntıları üzerinden kuvvet uygulanarak dişlerin düzeltilmesi sağlanır. Plaklar, sürekli olarak takılı olmalıdır ve genellikle günde 22 saat takılması önerilir. Tedavi sürecinde alışma süreci yaşanabilse de plaklar genellikle rahattır.
Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları
- Yeme içme kısıtlaması gerektirmez, çıkarılıp takılabilir.
- Diş fırçalarken çıkarılabilir olması temizlik açısından kolaylık sağlar.
- Spor ve aktivitelerde plaklar engel oluşturmaz.
- Plaklar varlığına alışıldıktan sonra konuşmada sorun yaratmaz.
Dr. Öğr. Üyesi Merve Kurt Bıyıklıoğlu, şeffaf plak tedavisinin hastalar için birçok avantajının olduğunu belirtmektedir. Tedavi sürecinde hastaların günlük yaşamlarını daha az etkileyen, rahat bir tedavi seçeneği olduğunu vurgulamaktadır.
Şeffaf plak tedavilerinde süreç, ortodontistin ağızdan ölçü almasıyla başlar. Ölçüler bilgisayar ortamına aktarılır ve dişlerin hareketi simüle edilerek plaklar hazırlanır. Plaklar ortalama 7-10 gün takılır, tedavi süreci ortodontistin yönlendirmesiyle devam eder. Kontroller genellikle 4-6 haftada bir yapılır. Uzaktan tedavi takibi de sağlanabilir.
Şeffaf plak tedavileri diş destek dokuları sağlıklı olan her yaştan hastada uygulanabilir. Hastaların ağız hijyenini sağlamak için plakları çıkararak temizlemeleri gerekmektedir. Tedavi sonrasında dişlerin eski haline dönmemesi için tel tedavisi sonrası kullanılan ince tellerle sabitlenir.