İnsan Bilinci ve Uyanıklık: Yeni Araştırma ve Bulguları

İnsan Bilinci ve Uyanıklık

İnsan bilincinin, uyanıklık ve farkındalık şeklinde iki katmandan oluştuğu düşünülmektedir. Uyanıklığın düzenlendiği beyinsapıyla farkındalıkla ilişkili beyin bölgeleri arasında bağlantı olduğu bilinmektedir.

Yeni Araştırma ve Bulguları

Massachusetts Genel Hastanesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışmada, istirahat halindeki bilinçli insan beyninde uyanıklığın nasıl korunduğu araştırıldı. Dinlenme sırasında beyin yeni bilgileri işleyebilir ancak aktif bir görevi yerine getiremez. Araştırmacılar, manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile beyinsapı, talamus, hipotalamus, bazal ön beyin ve serebral korteksi birbirine bağlayan önceki bilinmeyen yolları keşfettiler. Bu bağlantılar, dinlenme halindeki bilinçli insan beyninin uyanık kalmasını sağlayan “uyarımı artan varsayılan ağ” (default ascending arousal network / dAAN) adı verilen bir mekanizma ile ilişkilendirildi.

Bedenleri ölümden sonra bağışlanan üç kişinin ve 84 sağlıklı kişinin beyin MR’ları incelenerek yapılan araştırmada, bilim insanları ventral tegmental alanda (VTA) adlı merkezde dAAN’deki diğer düğümlerle büyük ölçüde bağlantılı bir bölge tespit ettiler. VTA’nın bilinçli farkındalıkta önemli bir rol oynadığı ve uyanıklık sürecinde kritik bir merkez olduğu ortaya çıktı.

Araştırmanın başyazarı nörolog Brian Edlow, “VTA’nın uyarılmasıyla hastaların komadan çıkmasının sağlanabileceğine dair bulgular, bu merkezin beyinde kritik rol oynadığını göstermektedir.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Araştırmacılar, yeni bulguların koma ve nöbet gibi farklı bilinç halleriyle ilişkili nörolojik bozuklukların anlaşılmasına katkı sağlayabileceğini ve travmatik beyin hasarı sonrası komaya giren hastalarda dAAN’yi uyararak bilincin geri kazanılmasını hedefleyen klinik çalışmaların yürütüldüğünü belirtmektedir.