Yaşamın Geleceği ve Tehditler

Yaşam en az 3,7 milyar yıldır Dünya’yı süslüyor ve Charles Darwin‘in ifade ettiği gibi sayısız güzel ve harika forma evriliyor. Dünya, her biri tüm türlerin en az yüzde 75’ini silen beş büyük kitlesel yok oluş olayına tanık oldu, ancak yaşam her zaman yeniden canlandı.

Kitlesel Yok Olma Tehditleri

En felaketli kitlesel yok olma olayı yaklaşık 250 milyon yıl önceki Permiyen yok oluş olayıydı ve tüm türlerin kabaca yüzde 90’ını ortadan kaldırmıştı. Günümüzde ise habitat tahribatı, kirlilik ve iklim değişikliği gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanan altıncı bir kitlesel yok oluş endişesi bulunmaktadır.

Nükleer Tehdit

Potansiyel olarak ciddi bir tehdit olan nükleer silahlar, radyoaktif serpintiyle ekosistemleri bozarak nükleer kışa neden olabilir. Bu durumda, bazı dayanıklı organizmalar hayatta kalabilirken, genel olarak yaşamı olumsuz etkileyebilir.

Dünya’da Yaşayan Son Canlı: Tardigrad

2017 yılında Oxford Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılar, tardigradın herhangi bir astrofiziksel felaketten sonra yok olmaktan kurtulabilecek tek hayvan olduğunu belirledi. Tardigradlar, dayanıklılıklarıyla ünlü mikroskobik canlılardır.

Dünya’nın Sonu ve Güneş’in Ölümü

Güneş’in yaklaşık 5 milyar yıl içinde ölecek olması, Dünya üzerindeki yaşamın kesin bir sona sahip olduğunu gösteriyor. Güneş, kırmızı bir dev haline dönüşerek Dünya’yı yutacak ve gezegeni kavrulmuş bir hale getirecek. Bu durumda, yaşamın son bulacağı kabul edilmektedir.