Putin’in Çin ziyareti: İşte bilmeniz gerekenler

Mart 2023’te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çinli mevkidaşı Xi Jinping birbirlerine “sevgili dostlar” diye hitap etmişlerdi.

Görünen o ki pek bir şey değişmemiş.

Putin’in Perşembe günü Çin’e yaptığı ziyarette Xi, “Çin-Rusya ilişkileri bugün zor kazanılmıştır ve iki tarafın da buna değer verip beslemesi gerekiyor” dedi.

Gözlemcilere göre iki otokratik müttefik arasındaki görüş alışverişi iki şeyi gösteriyor.

Birincisi: ABD ve diğer Batılı güçler savaşın ortasında Rusya’ya yaptırım uygulamaya devam ederken, ikili Batı ile olan güçlü ilişkilerini sergilemek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Ukrayna.

İki: Çin muhtemelen Rus savaş makinesini desteklemeye devam edecek.

Rusya’nın önemli bir diplomatik müttefiki olan Pekin, Rusya’nın petrol ve doğalgazının en büyük ihracat pazarı haline gelerek Kremlin’in savaş kasasının dolmasına yardımcı oldu. Rusya ayrıca askeri makinesini çalışır durumda tutmak için yüksek teknoloji ithalatı konusunda Çin’e güveniyor.

Çin cumhurbaşkanı perşembe günü Pekin’deki Büyük Halk Salonu’nda Rusya liderini selamlarken, Ukrayna’daki savaşın yanı sıra Orta Doğu’daki gerilimler ve ekonomi ve savunma alanlarındaki iş birliği de gündemin üst sıralarında yer aldı.

Ancak iki günlük devlet ziyaretinin birçok boyutu var.

Batı’ya karşı müttefikler

Putin’in Çin ziyareti, kuruluşundan bu yana ilk ziyareti açılışını yapmakgörevde beşinci dönem için.

Bunun “ülkelerimiz arasındaki benzeri görülmemiş düzeydeki stratejik ortaklık” ile ilgili olduğunu söyledi. Pekin bunun “sınırsız” bir dostluk olduğunu ilan etti.

Pekin’de Çin ve Rus bayrakları 16/05/24.

Hem Xi hem de Putin, Batı’nın demokrasiyi yayma çabalarını, onları meşrulaştırma girişimi olarak görüyor. Otoriter rejimlerin modern dünyanın zorluklarıyla yüzleşmede daha iyi olduğuna inanıyorlar.

Çin, Rusya’ya Ukrayna’da kullanması için silah sağlamasa da, Batı’yı Rusya’nın güvenliğini tehdit etmekle suçlayarak Moskova’yı diplomatik olarak destekledi. Çin ayrıca Batı’nın Moskova’ya yönelik yaptırımlarını da şiddetle kınadı.

Buna karşılık Rusya da Tayvan’la ilgili konularda Pekin’e desteğini sürekli olarak dile getirdi.

Çin’in Ukrayna’daki rolü

ABD’ye göre Çin, Rusya’ya makine aletleri, mikroelektronik ve diğer teknolojilerin (tüm bileşenler füze, tank, uçak ve diğer silahların yapımında kullanılan bileşenler) tedarikini büyük ölçüde artırdı.

ABD değerlendirmeleriRusya’nın 2023’te tüm mikroelektroniklerin yaklaşık %90’ını ve takım tezgahlarının yaklaşık %70’ini Çin’den aldığını ileri sürüyor.

bir röportajGeçen ay Euronews’e konuşan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Rusya’nın Çin’in desteği olmadan Ukrayna’daki ivmesini sürdürmekte zorlanabileceğini öne sürmüştü.

Blinken euronews’e şöyle konuştu: “Çin’in Rusya ile ona bir miktar avantaj sağlayan bir ilişkisi var. Bunu abartmak istemiyorum ama bir miktar avantaj sağlıyor.”

“Rusya, Rusya ile birlikte giderek Çin’e bağımlı hale geliyor. Bu ilişkinin küçük ortağı ama Çin’e giderek daha bağımlı hale geliyor.”

Blinked, Çin’in Rusya’daki nüfuzunun Putin’i Ukrayna’daki rotasını değiştirmeye ikna etmek için kullanılabileceğini umduğunu da sözlerine ekledi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping (solda) ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 16 Mayıs 2024 Perşembe günü Çin’in Pekin kentinde düzenlenen resmi karşılama töreninde şeref kıtasını gözden geçiriyor.

Ancak Çin, Ukrayna ihtilafında sürekli olarak tarafsızlığında ısrar ederken, aynı zamanda Rusya’nın eylemlerini kınamayı ve hatta bunu bir işgal olarak adlandırmayı da reddediyor.

Pekin, Batı’yı düşmanlıklardan sorumlu tutuyor ve Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlara karşı çıkıyor.

Ukrayna geçen yıl savaşın başlangıcının birinci yıldönümünü kutlarken Pekin dışişleri bakanlığı bir açıklama yaptı. 12 noktalı planBarış görüşmeleri ve her iki tarafın da ulusal egemenliğe saygı duyması çağrısında bulundu.

Ancak açıklamada, sözleşmenin geri çekilmesi yönünde bir çağrıda bulunulmadı. Rus birlikleriUkrayna’dan bu, Kiev’in savaşı bitirmenin tek yolu olarak uzun zamandır talep ettiği bir şeydi.

Ancak Çin, İsviçre’nin haziran ayında düzenlediği ve Rusya’yı küçümseyen Ukrayna barış konferansına soğuk davranıyor.

Pekin, savaşta her iki tarafın da katılacağı bir konferansı desteklediğini söyledi.

Askeri işbirliği

Pekin ile Moskova arasındaki diplomatik bağlar derinleşmeye devam ederken askeri işbirlikleri de derinleşiyor.

Müttefikler son yıllarda Japonya Denizi ve Doğu Çin Denizi’nde deniz tatbikatları ve devriyeler de dahil olmak üzere birçok ortak savaş oyununda yer aldılar. Umman Körfezibu yıl İran’la – bir başka ABD karşıtı güç.

Putin, Moskova’nın, balistik füze fırlatmalarını tespit etmek için erken uyarı sistemi de dahil olmak üzere savunma kapasitesini önemli ölçüde artıran son derece hassas askeri teknolojiyi Çin ile paylaştığını söyledi.

Kasım ayında Putin, Moskova ve Pekin’in askeri uydularını ve diğer savunma teknolojilerini daha fazla paylaşarak işbirliklerini genişletebileceklerini öne sürdü.