Millî Mücadelenin Başlangıcı

Millî Mücadelenin Atatürk tarafından dile gelen hikâyesinin ilk cümlesi, “1919 senesi Mayısının 19’uncu günü Samsun’a çıktım” ile başlar. Diğer bir deyişle, 19 Mayıs 1919 “Millî Mücadele”nin fiilen başladığı tarihtir. 19 Mayıs bir başlangıçtır; fikir ve karar sahibi Atatürk’ün hedefine varan yolda attığı ilk adımdır.

Atatürk’ün Samsun’a Çıkışı

Atatürk’ün emperyalizmin Anadolu’daki kötücül emellerine son vermek üzere Samsun’a ulaştığı 19 Mayıs 1919 gününü, “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutluyoruz. Günümüz gençliği, 1919 yılında “Bütün ümidim gençliktedir.” diyen Atatürk’e ve onun eserine sahip çıkıyor mu?

Atatürk’ün Gençliğe Güveni

Atatürk’ün, gençliğe güveni ve onlara verdiği değer Millî Mücadele sürecinde büyük önem taşımıştır. Atatürk, gençleri vatanını kurtarmak için birer kahraman olarak görmüş ve onlara büyük sorumluluklar yüklemiştir.

Mustafa Kemal Paşa, Anadolu’daki karabasanı kaldıracak çözümü önceden kendi kafasında belirlediğini ve arkadaşlarıyla paylaştığını biliyoruz. Bandırma vapurunda bulunan 23 kişinin, onun yapacaklarından hiç haberi yoktu. Mustafa Kemal Paşa, daha ata ocağı Selanik’in savaşmadan düşmana teslim edilmesini hazmedemeden, Anadolu’nun aynı düşman tarafından işgal edildiğini görmüştü.

Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışı, tarihimizin dönüm noktalarından biridir. O’nun cesareti ve kararlılığı, vatanın kurtuluş mücadelesinde ilham kaynağı olmuştur.