Filistin’in Devlet Olarak Tanınması

İspanya, Norveç ve İrlanda, dünkü açıklamalarıyla 28 Mayıs’ta Filistin’i bir devlet olarak tanıyacaklarını duyurdu. Bu karar Filistinli liderler ve Filistin Kurtuluş Örgütü tarafından tarihi bir an olarak nitelendirildi. Filistin’i devlet olarak tanıyan ülkeler, bu adımın İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerine katkı sağlayacağını düşünüyorlar. İsrail ise karara tepki göstererek, üç ülkenin elçilerini çağırarak 7 Ekim saldırılarının videolarını izletebileceklerini belirtti. İsrail, Filistin’in devlet olarak tanınmasına karşı çıkarak, bu durumun İsrail’in varlığını tehdit edeceğini iddia ediyor.

Filistin’i Devlet Olarak Tanıyanlar ve Tanımayanlar

EPA Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Filistin’i 28 Mayıs’tan itibaren devlet olarak kabul edeceklerini açıkladı. Bugüne kadar BM üyesi 193 ülkeden 139’u Filistin’i devlet olarak tanıdı. Filistin’i tanıyan ülkeler arasında BM’deki 22 üyeli Arap Grubu, 57 ülkeli İslam İşbirliği Teşkilatı ve 120 üyeli Bağlantısızlar Hareketi gibi kuruluşlar bulunuyor. İspanya, Norveç ve İrlanda’nın kararıyla Filistin’i tanıyan BM üyesi ülke sayısı 142’ye yükselecek.

Ancak ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Kanada, Avustralya, Hollanda, İtalya, Portekiz, Finlandiya, Danimarka, İsviçre, Belçika, Yunanistan, Japonya, Güney Kore, Myanmar, Eritre, Tayvan, Yeni Zelanda, Panama, Kamerun gibi 40’tan fazla ülke Filistin’i devlet olarak tanımıyor.

Filistin’i Tanımayanların ‘Gerekçesi’ Ne?

Filistin’i devlet olarak tanımayan ülkeler, genellikle bu tutumlarını İsrail’le müzakere sonucunda varılmış bir anlaşmanın olmamasıyla açıklıyorlar. İsrail’in BM üyeliği talebine de karşı çıkan ülkeler, Filistin’in 1933 Montevideo Sözleşmesi’nde belirlenen devlet olma kriterlerini karşılamadığını savunuyorlar.

Filistinliler BM’de Nasıl Temsil Ediliyor?

2011 yılında Filistin BM’ye tam üye olmak için başvurdu ancak bu başvuru BM Güvenlik Konseyi’nde destek bulamadığı için oylamaya sunulmadı. 2012’de ise BM Genel Kurulu, Filistin Yönetimi’nin üye olmayan gözlemci devlet statüsü başvurusunu kabul etti. Bu statü, Filistin’e Genel Kurul’daki tartışmalara katılma hakkı tanıyor ancak oy hakkı sağlamıyor. Bu kararla Filistin’in diğer uluslararası örgütlere katılmasının da önü açıldı.