Fransa’da Aşırı Sağın Yükselişi ve Frexit Endişeleri

Fransa, erken yasama seçimlerine hazırlanırken, gözler aşırı sağın yükselişine çevrildi. Ulusal Meclis için yapılacak olan seçimler, 30 Haziran-7 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek ve Fransa halkı 577 milletvekilini belirleyecek. Son kamuoyu araştırmaları, göçmen karşıtı aşırı sağcı parti Ulusal Birlik’in yeni parlamentoda birinci parti olabileceğini ve meclis çoğunluğuna sahip olabileceğini gösteriyor. Bu durum, Fransa’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkması anlamına gelen Frexit’in gerçekleşme olasılığını gündeme getiriyor.

Frexit konusunda görüş bildiren Yeditepe Üniversitesi Fransızca Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden Dr. Cem Savaş, aşırı sağın birinci tur öncesinde Frexit’i açıkça savunmadığını belirtiyor. Ancak, aşırı sağın seçmen kitlesi arasında AB’ye eleştiriye yatkın bir kesimin bulunduğunu ve Frexit’in arka planda gizli tutulan bir konu olarak varlığını sürdürdüğünü vurguluyor.

Frexit’in Olası Etkileri

  • AB’nin Rusya ile ilişkileri ve göçmenlik konularında değişiklikler yaşanabilir.
  • Avrupa Komisyonu’nun etkisinin azalması gündeme gelebilir.
  • AB’nin birlik ve kimliğinin zayıflaması söz konusu olabilir.
  • Göçmenlere yönelik sertleşen politikalar artabilir.
  • Fransa’da aşırı sağ partinin oy potansiyeli yüksek olsa da Frexit’i destekleyenlerin oranı düşük görünüyor.

Frexit ve Diğer Ülkelerin Süreçleri

Dr. Savaş, Frexit’in Türkiye ve diğer aday ülkeler üzerinde olumlu bir etki yaratmayacağını belirtiyor. Avrupa’da yaşanacak değişimlerin, ulusal değerlerin ön plana çıkmasına ve ülkelerin adaylık süreçlerinin tıkanmasına neden olabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle Türkiye ve Balkan ülkeleri için bu durumun olumsuz etkileri olabileceğini ifade ediyor.