
FTD, ALS ve PSP gibi nörodejeneratif hastalıklar, demans, davranışsal semptomlar, felç ve kas kaybı, hareket bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteren ciddi sağlık sorunlarıdır. Almanya ve Türkiye’de yaklaşık 60 bin kişinin bu hastalıklardan etkilendiği tahmin edilmektedir.
Bu hastalıkların teşhisi için yeni bir umut veren araştırmalar, Almanya ve Türkiye’den elde edilen verilerle yürütülmektedir. Doç. Dr. Selçuk Özdemir’in açıklamalarına göre, henüz bu hastalıkların tedavisi bulunmamaktadır. Ancak hastalıkların altta yatan patolojisinin doğru bir şekilde tanımlanması, tedavilerin geliştirilmesi ve hastaların sınıflandırılması açısından son derece önemlidir.
Özdemir’in belirttiğine göre, FTD’nin davranışsal varyantı ve ALS vakalarının çoğunluğu, belirli bir mutasyon haricinde kan testi ile tanınabilmektedir. Bu durumun altta yatan patolojiyi belirlemede önemli olduğu vurgulanmaktadır.
- Yeni kan testi, Tau ve TDP-43 proteinlerinin ölçümüne dayanmaktadır.
- Test, FTD’nin davranışsal varyantı için oldukça belirleyici kanıtlar sunabilmektedir.
- Araştırmalar, protein seviyelerinin hastalık süreçlerini yansıttığını göstermektedir.
Doç. Dr. Selçuk Özdemir, bu çalışmaların FTD, ALS ve PSP gibi hastalıklarda önemli bir rol oynayan Tau ve TDP-43 proteinlerinin ölçümüne dayandığını belirtmektedir. Yöntemin özel bir yönü ise proteinlerin kan plazmasında doğrudan ölçülmemesi, bunun yerine veziküller içinde belirlenmesidir.
Özdemir’in çalışmasına destek verenlere teşekkürlerini sunarken, bu tür önemli araştırmaların gerçekleşmesini sağlayan ekip arkadaşlarına ve destek olan herkese minnettarlığını belirtmektedir.