
Kilo vermek için birçok farklı diyet yöntemi denemiş olabilirsiniz. Son dönemde ise aralıklı oruç yöntemi popülerliğini artırmış durumda. Aralıklı oruç, yemek yeme ve yememe saatlerini stratejik olarak belirleyerek uygulanan bir diyet türüdür. En çok tercih edilen aralıklı oruç yöntemlerinden biri ise 16/8 yöntemidir. Bu yöntemde günlük zaman 16 saat oruç, 8 saat ise beslenme penceresi olarak ayrılır.
Uzman diyetisyen doktor Yeşim Ay Atik’e göre aralıklı orucun sağlık üzerinde birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar arasında kilo kontrolü, insülin hassasiyetinin artması, hücresel yenilenme süreçlerinin iyileşmesi ve beyin fonksiyonlarının artması gibi etkiler yer almaktadır. Ancak, herkes için uygun olmayabileceğini vurgulayan Atik, özellikle kronik sağlık sorunu olanlar, hamile veya emziren kadınlar, yeme bozukluğu öyküsü bulunanlar ve çocuklar için bu yöntemin uygun olmayabileceğini belirtmektedir.
Aralıklı orucun olumlu ve olumsuz yönlerine bir göz atalım:
Olumlu Yönleri
- Kilo kontrolü sağlar ve metabolik sağlığı iyileştirir.
- Hücrelerin yenilenmesini ve onarımını destekler.
- Beyin fonksiyonlarını korur.
- Diğer diyetlere kıyasla uygulaması daha kolaydır.
Olumsuz Yönleri
- Bazı kişilerde oruç sırasında enerji düşüklüğü yaşanabilir.
- Yeterli sıvı alınmazsa dehidrasyon riski artabilir.
- Uzun süre beslenme alışkanlığı değişikliği vücuttaki mineral dengesini etkileyebilir.
- Belirli saatlerde yemek yemek veya yememek sosyal etkileşimleri etkileyebilir.
- Stres yaratabilir.
‘Kalp Hastalığı Riski Yüzde 91 Daha Fazla’
Amerikan Kalp Derneği’nin yaptığı bir çalışmada, besin tüketimini belirli saatlerle kısıtlayan diyetlerin kalp hastalığına yol açma riskini artırdığı ortaya konmuştur. Kronik hastalıklara sahip bireyler arasında aralıklı oruç uygulayanların kalp hastalığı veya inme nedeniyle ölme riskinin diğer bireylere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir.