İzmir Körfezi’ndeki Balık Ölümleri ve Altyapı Çalışmaları Üzerine Açıklama

İzmir Körfezi’ndeki Balık Ölümleri Üzerine Açıklama

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümlerine dair bilgi vermek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. Egemenlik Evi’nde gerçekleştirilen toplantıda Tugay, “Son günlerde körfezimizde bizleri derinden üzen bir durumla karşı karşıyayız. Körfez sularında görülen kötü bir tablo var. Sığ alanlarda, çamurlu bölgelerde ve yüzeyde belirgin bir renk değişimi gözlemleniyor. Bu durumun ardından toplu balık ölümleri ve yoğun bir kötü koku yayılmaya başladı. Olayların ardından konuyu derinlemesine incelemeye başladık ve bu durumu araştırıyoruz. Çalışmalarımızı başta İZSU ve Çevre Koruma Daire Başkanlığı olmak üzere bilim insanlarının katkılarıyla yürütüyoruz” dedi.

“1965 YILINDAN BERİ KÖRFEZ KİRLENİYOR”

Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2000 yılından bu yana Körfez üzerinde çalıştığını vurguladı. “2020-2024 yılları arasında TÜBİTAK MAM ile işbirliği yapıyoruz. Her üç ayda bir, 68 farklı noktadan TÜBİTAK’a ait bir gemi, yüzeyden ve derinlikten örnek alıyor. 2000 yılından bu yana bilimsel verilerle Körfez’in durumu takip ediliyor. Bu dönemde elde edilen tüm verileri gözden geçirmek zorundayız. Bilimsel verilere baktığımızda herhangi bir yoruma yer vermeyecek şekilde problemin kaynağını net bir şekilde ortaya koyabiliyoruz. Bu sorunu, her türlü siyasi tartışmanın üzerinde değerlendiriyorum. İzmir’i seven ve saygı duyan biri olarak, bu çevre felaketinin ardından ne yapmam gerektiğini düşündüğümde, tüm siyasi kimliklerimden arınarak iş birliği yapmam gerektiğini anladım. Aynı yaklaşımı İzmir’deki ve Türkiye’deki tüm kişi ve kurumlardan bekliyorum. Sorunumuz oldukça ciddi ve iş birliği yapmaktan başka seçeneğimiz yok. Bu sözlerimi herhangi bir siyasi zemine çekilmemesi gerektiğini belirtmek isterim.” diye konuştu.

KÖRFEZE ALG TAŞINDI!
SORUMLULUK 3 BAKANLIKTA!
4. FAZ’IN YAPIMI DEVAM EDİYOR

Körfez ve altyapı yatırımları hakkında bilgi veren Tugay, “Önümüzdeki Kasım ayında gerçekleştireceğimiz ihale ile yağmur suyu ve kirli atık suyu ayrıştırma altyapı çalışmaları başlatacağız. Çınarlı, Umurbey ve Poligon bölgelerinde toplamda 4 milyar 200 milyon liralık bir yatırım için hazırız. Ayrıca, yapımı süren 4. faz Çiğli Arıtma Tesisi, Güneybatı atıksu arıtma tesisinin kapasitesini artıracak. Konak-Çınarlı’da yağmursuyu ayrıştırma çalışmalarını da en kısa sürede yapmayı planlıyoruz. 4. faz ile ilgili olarak, maalesef 2002 yılında bu tesis alındığında planlanan sürelere uyulmadığı için şu anda yapım aşamasındayız. Nisan ayında tamamlanmasını öngörüyoruz. Yatırım için toplamda 2 milyar TL harcama yapacağız. Ancak bunun için Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan onay bekliyoruz. 4. faz ile ilgili kafaların karışmaması için belirtmek isterim ki, biz kendi kaynaklarımızla bu çalışmaları sürdürüyoruz ve Nisan ayında her ne olursa olsun faaliyete geçireceğiz. Kaynak gelirse, onu da diğer bölgelerde kullanmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

ÇİĞLİ ARITMA TESİSİ İÇİN 5. FAZ YAPILMALI!

Çiğli Arıtma Tesisi için 5. fazın gerekliliğine de dikkat çeken Tugay, “Ancak mevcut durumu değerlendirirken, kanalda oluşan kirli su yoğunluğu göz önüne alındığında, 5. faza acilen ihtiyaç duyduğumuzu belirtmeliyim. 4. faz yeterli olmayacak. Bu konuda talimat verdim ve proje çalışmaları başladı. Fizibilite çalışması yaparak, Cumhurbaşkanlığı yatırım planına alınmasını talep edeceğiz. Mevcut kirliliği temizlemek için acil önlemler alınması gerekiyor.” dedi.

BAKANLIKLARIN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMASINI BEKLİYORUZ

Son 5 yılda Körfez için yeterli çalışma yapılmadığını vurgulayan Tugay, “Bu çalışmayı yapma yükümlülüğü Büyükşehir Belediyesi’ne ait değil. İç Körfez ve Orta Körfez’deki su hareketliliği yok, bu nedenle kendini temizleyemiyor. Kendini temizleyebilmesi için sirkülasyon kanallarına ihtiyaç var. Bu iki kanalın yapımı maliyetli ve teknik olarak zor. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Ancak Kocaeli’nde olduğu gibi Bakanlığın bu konuda gerekli adımları atmasını bekliyoruz. Bizler iş birliğine hazırız. Yaşadığımız krizden sonra yalnızca benim ve ekibimin plan yapmasının yeterli olmadığını anladım. Üç bakanlığın, sorumlulukları çerçevesinde üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

NUFÜS ARTARSA SORUN ARTACAK

Başkan Cemil Tugay, metropoldeki nüfus artışına vurgu yaparak, “İzmirliler olarak bir başka sorunla yüzleşmek zorundayız. 2002 yılında kanalizasyon altyapısı oluşturulurken, gelecekteki nüfus artışı göz önüne alınmamıştı. Şu anda 4,5 milyonluk bir nüfusumuz var ve bunun 4 milyonu Körfez çevresinde yaşamaktadır. 2000 yılından bu yana İzmir’in nüfusu 1 milyon 200 bin arttı. Ancak yoğun yapılaşmayı karşılayacak altyapıya sahip değiliz. Eğer metropol alana bu kadar yoğun nüfus gelmeye devam ederse, bu sorunlar da artarak devam edecektir. Bu nedenle konuyu her boyutu ile değerlendirmeliyiz.” dedi.

Önümüzdeki günlerde, Körfez ile ilgili durumu en detaylı biçimde ele almak amacıyla bir bilim kurulu oluşturacaklarını belirten Tugay, “Körfez’e dair tüm verileri Büyükşehir ve İZSU’nun web sayfalarından yayınlayacağız. Herkes bu verilere ulaşabilecek. Tüm kurumlarımızla işbirliği yapmaya ve ortak çalışmalar yürütmeye hazırız. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kaynaklarının önemli bir kısmını altyapı ve arıtma yatırımları için kullanacaktır. İzmir’in altyapı yatırımlarına ihtiyaç var. Hiçbir siyasi hesap gözetmeksizin önceliğimiz altyapı çalışmaları olacaktır. Bunun için ayırabildiğimiz tüm kaynakları seferber edeceğiz. Yurtdışı kaynaklarının kullanımı için devletin bize yardımcı olmasını bekliyoruz. İzmir’e herkesin borcu var. İzmir’i İzmir yapan en önemli değerlerimizden biri olan körfezi hep birlikte kurtaracağız. Bu konuda vatandaşlarımızdan, Körfez’i kirletmemek adına azami dikkat göstermelerini bekliyoruz. Biz de yetkilerimizi sonuna kadar kullanarak denetimlerimizi sürdüreceğiz. Yetkilerimiz çerçevesinde hata yapan tüm kişi ve kurumları ifşa edecek ve gerekli cezai işlemleri uygulayacağız. Bu konuda kesin bir irade ortaya koyacağız. Atılan bir sigara izmariti veya yemek artığının derelere ve Körfez’e atılmasına karşı vatandaşımızın hemen müdahale etmesi gerekiyor. Körfez’e hep birlikte sahip çıkmalıyız. Bizler, yalnızca Körfez kirliliği değil, atık yönetimi ve bozuk yolların düzeltilmesi gibi birçok konuda yol haritaları oluşturduk. Kurumsal kapasitemizi artırıyor ve master planlarımızı oluşturuyoruz. Bu şartlar altında, Körfez’de yüzmeyi vaat edemem. Önceki dönemde başarılı çalışmalar yapıldı, ancak daha yapılacak çok şey var. 4. faz yapımı ile ilgili sürecin neden aksadığını bilmiyorum. Arıtma kapasitesini artırmak ve kanal kapasitesini geliştirmek için birkaç yıl içinde önemli yatırımlar yapmayı planlıyoruz.” şeklinde sözlerini tamamladı.