BM Genel Sekreteri Guterres’in Pasifik Adaları Forumu’ndaki İklim Değişikliği Açıklamaları

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Açıklamaları

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Dönüştürücü ve Dirençli Bir Pasifik: Daha İyisinin İnşası” temasıyla Tonga Krallığı’nda düzenlenen 53. Pasifik Adaları Forumu’nda dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Guterres, okyanusların ve deniz suyu seviyelerinin yükselmesinin Pasifik ada ülkeleri üzerindeki etkilerine dair önemli bilgiler sundu. İklim değişikliği nedeniyle okyanuslardaki su seviyelerinin artmasının, özellikle Pasifik bölgesindeki ada milli devletler için ciddi bir tehdit oluşturduğunu özellikle vurguladı.

Guterres, “Yükselen deniz seviyeleri, tamamen insanlığın yarattığı bir krizdir” diyerek, fosil yakıt kullanımının çevreye saldığı karbon emisyonlarının bu artışı hızlandırdığını ifade etti. Guterres’in bu açıklamaları, iklim değişikliğinin sonuçlarına dikkat çekmekte oldukça önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Pasifik Ada Ülkeleri Ciddi Tehlike Altında

BM tarafından hazırlanan yeni bir raporda, Tonga’nın başkenti Nuku’alofa’da deniz seviyesinin 1990-2020 yılları arasında 21 santimetre yükseldiği ve bu yükselmenin küresel ortalamanın yaklaşık iki katına ulaştığı belirtildi. Raporda, Samoa’nın Apia kentinde deniz seviyesinin 31 santimetre, Fiji’nin Suva-B kentinde ise 29 santimetre yükseldiği bilgisi verildi.

Bölge halkının yaklaşık %90’ının, su seviyeleri yükselen okyanusların sadece 5 kilometre yakınında yaşadığına dikkat çeken Guterres, “Bu durum, Pasifik ada ülkelerini ciddi tehlike altına sokuyor” dedi. Bu durum, bölgedeki toplulukların geleceği için büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nden Uyarılar

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Celeste Saulo da konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, “Okyanuslar, su seviyelerinin yükselmesi nedeniyle yaşam boyu bir dost olmaktan çıkıp büyüyen bir tehdide dönüşüyor” şeklinde uyarılarda bulundu. Bu ifadeler, okyanusların ekosistem üzerindeki etkilerinin yanı sıra, insan yaşamı için de tehdit oluşturduğuna işaret ediyor.

Guterres, çevreyi kirleten büyük şirketlerin karbon salınımını azaltma konusunda doğrudan sorumlu olduklarını belirtti. Fosil yakıt tüketiminden kaynaklanan iklim değişikliği ve çevre kirliliği ile etkili bir şekilde mücadele edebilmek için bu tür yakıtlardan tamamen uzaklaşılması gerektiğini vurguladı. Küresel topluma, fosil yakıtların hızlı ve adil bir şekilde kullanımdan kaldırılması için çağrıda bulundu.

Guterres, büyük şirketler ve gelişmiş ülkelerin, iklimle ilgili anlaşmaları yerine getirmeleri ve iklim değişikliğinden etkilenen ülkelere yönelik finansmanı önemli ölçüde artırmaları gerektiğinin altını çizdi.

53. Pasifik Adaları Forumu

Pasifik Okyanusu’nda bulunan Tonga’da düzenlenen 53. Pasifik Adaları Forumu, 30 Ağustos’a kadar sürecek. Forum, Avustralya, Cook Adaları, Mikronezya, Fiji, Fransız Polinezyası, Kiribati, Nauru, Yeni Kaledonya, Yeni Zelanda, Niue, Palau, Papua Yeni Gine, Marshall Adaları, Samoa, Solomon Adaları, Tonga, Tuvalu ve Vanuatu gibi birçok ülkenin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Forum, Tonga Başbakanı Siaosi Sovaleni’nin başkanlığında, bölgedeki iklim değişikliği ve çevresel sorunlar üzerine tartışmalara ev sahipliği yapıyor.