
Yeni Araştırma: Miyopi Oranı Çocuklarda Artıyor
Çin’deki Sun Yat-Sen Üniversitesinden bilim insanları tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir çalışma, dünya genelindeki 50 farklı ülkeden toplamda 5 milyondan fazla çocuk ve gencin uzak görme seviyelerini mercek altına aldı. Bu detaylı inceleme sonucunda, her 3 çocuktan en az birinin miyop olduğunu ortaya koyan araştırmacılar, bu oranın zamanla daha da artmasını beklediklerini ifade ettiler. 2050 yılına kadar yaklaşık 740 milyon çocuk ve gencin miyopi kusuruna sahip olabileceği sonucuna ulaştılar.
Miyopinin 1990-2023 yılları arasında 3 kat artarak yüzde 36’ya ulaştığını tespit eden bilim insanları, özellikle Kovid-19 salgını sürecinde iç mekanlarda geçirilen sürenin önemli ölçüde arttığını ve bunun sonucunda göz kusurunun da “önemli ölçüde” yükseldiğini belirttiler. Genetik faktörlerin yanı sıra çevresel etmenlerin de miyopi üzerinde büyük bir etkisi olduğuna dikkat çeken araştırmacılar, uzağı net görememe sorununun Asya kıtasında, çocukların eğitim hayatına daha erken başladığı için Afrika’ya kıyasla 7 kat daha yaygın olduğunu aktardılar.
Ekrana uzun süre maruz kalmanın miyopi riskini artırdığına dair bulgulara ulaşan araştırmacılar, erkek çocuklarına göre dışarıda daha az zaman geçiren kız çocuklarının, evde okuma, yazma, bilgisayar oyunları oynama ya da telefon ekranına uzun süre bakma gibi “yakın mesafeden bakmayı gerektiren aktiviteler” ile daha fazla meşgul olduklarını kaydettiler. Bu durumun, kızlarda erkeklere kıyasla daha fazla miyopi vakasının tespit edilmesine yol açtığını vurguladılar.
Araştırmanın yazarları, “Miyopinin gelecekte küresel bir sağlık sorunu haline gelebileceğini kabul etmek son derece önemlidir.” ifadesini kullanarak, bu konunun ciddiyetine dikkat çektiler. Araştırma sonuçları, British Journal of Ophthalmology dergisinde yayımlandı.