
Son yıllarda yaşanan büyük veri sızıntıları ve fidye yazılımı saldırıları, milyonlarca kişinin kişisel bilgilerini ve finansal verilerini ciddi bir tehlike altına sokuyor. Bu bağlamda, siber saldırılardan korunmak amacıyla yapılan küresel siber güvenlik harcamaları 2023 yılı itibarıyla 360 milyar doları aşmış durumda. Uzmanlar, bu yıl bu rakamın 420 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor. Dünya genelinde her 35 saniyede bir siber güvenlik saldırısının gerçekleştiği göz önüne alındığında, bu durumun ne denli kritik olduğu daha iyi anlaşılabilir. 2023 yılında 9 milyar veri siber saldırılara maruz kaldı ve bu saldırıların küresel ekonomiye maliyeti 8 trilyon dolara ulaştı. Bu maliyetin, önümüzdeki yıl 9.5 trilyon doları bulması bekleniyor.
Her yıl ekim ayı, “Siber Güvenlik Farkındalık Ayı” olarak kutlanmakta ve başta ABD ile Avrupa ülkeleri olmak üzere Türkiye ve birçok ülkede farkındalık yaratmaya yönelik çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Türkiye’deki şirketlerin yüzde 33’ü, kimlik sahteciliğiyle ilgili giderlerinin 25 bin ile 125 bin dolar arasında olduğunu belirtmektedir. Bireylerin siber saldırılardan korunabilmesi için yıllık ortalama 1500-2000 TL arasında harcama yapması gerekmektedir. Hesaplarda kullanılan şifrelerin neredeyse yarısının bir dakikadan daha kısa sürede kırılabildiği dikkate alındığında, güvenlik önlemlerinin önemi bir kat daha artmaktadır.
Güvenlik İçin Alınması Gereken Önlemler
Güvende olmak için aşağıdaki adımlara dikkat etmek büyük önem taşımaktadır:
ŞİFREYİ DEĞİŞTİRİN
- Şifrelerinizi düzenli olarak güncelleyip karmaşık hale getirmeye özen gösterin.
- Hesaplarınıza ekstra bir güvenlik katmanı eklemek için iki faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirmek de önemlidir.
- Kimlik avı saldırılarına ve şüpheli e-postalara karşı dikkatli olun.
- Wi-Fi ağınızı güçlü bir şifre ile koruyup uzaktan yönetimi devre dışı bırakmayı unutmayın.
KoçSistem’den Stratejik İşbirliği
Koç Holding şirketlerinden KoçSistem, Suudi Arabistan’da bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon çözümleri sunan Saudi Business Machines (SBM) ile önemli bir stratejik işbirliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşma çerçevesinde iki şirket, bulut hizmetleri, yönetilen hizmetler ve danışmanlık alanlarında işbirliği yapmayı hedefliyor.
Kaynakların Ar-Ge’ye Yönlendirilmesi Gerekiyor
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Başkanı Perihan İnci, “Kaynaklarımızı Ar-Ge’ye, teknolojiye, bilime, inovasyona ve eğitime daha fazla ayırmamız gerekiyor” diyerek önemli bir vurgu yaptı. TÜSİAD Dijital Türkiye Konferansı, “Dönüşen Rekabette Yıkıcı Güç” temasıyla gerçekleştirildi. Konferansta konuşan İnci, “Üretken yapay zekâ gibi pek çok gelişim fırsatını da içinde barındıran yenilikçi teknolojiler, hızlı ve farklı çözüm olanakları sunarak rekabeti amansız bir şekilde dönüştürüyor.” ifadelerini kullandı.
Bilişim Sektöründeki Büyüme
Borsa İstanbul’da işlem gören 38 bilişim ve savunma teknoloji şirketinin, yılın ilk yarısındaki hasılat büyümesi yüzde 11.33 olarak kaydedildi. Ancak yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre bu büyümenin yüzde 6.42’ye gerilediği gözlemleniyor. İletişim endeksinde işlem gören Turkcell ve Türk Telekom’un hasılatları da dikkate alındığında, ilk yarıdaki hasılat büyümesi yüzde 8.2 olarak öne çıkıyor.
Sektörden Güncel Gelişmeler
BANKALARARASI küresel mesajlaşma ağı SWIFT, önümüzdeki yıl tokenleştirilmiş varlıklar ve dijital para birimlerinin canlı işlemlerinin testlerine başlayacağını duyurdu.
HAZİRAN itibarıyla, son bir yılda Türk Telekom uygulaması ve “Çevrimiçi İşlemler” web platformunun tekil kullanıcı sayısı 30 milyona ulaşırken, şirketin kayıtlı kart sayısı yıllık yüzde 35 artarak 10 milyonu geçti.
İSTANBUL ve Boston merkezli yapay zeka girişimi Novus, tohum yatırım turunda 1.5 milyon dolar yatırım aldı.
GETİR ARAÇ, rezervasyonla araç kiralama hizmetini devreye alarak kullanıcıların rezerve ettikleri aracı kendilerine yakın lokasyona istemelerine olanak tanıdı.