
Tunus’ta Haklar ve Özgürlükler Yürüyüşü
Türkiye’nin Tunus’taki Haklar ve Özgürlükler Ağı tarafından düzenlenen büyük yürüyüş, başkent Tunus’un simgesi olan Habib Burgiba Caddesi’nde gerçekleştirildi. Yüzlerce katılımcı, ülkenin mevcut yönetimine karşı duydukları rahatsızlığı dile getirmek amacıyla bir araya geldi. Göstericiler, “Özgürlük”, “Ömür boyu başkanlığa hayır”, “Saçma yasalar, tiyatro gibi seçimler”, “Halk rejimi devirmek istiyor” ve “Düşünce mahkumlarına özgürlük” gibi etkileyici sloganlar atarak, taleplerini duyurdular.
Adaylık Süreci ve İtirazlar
Tunus Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, 10 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 17 adaydan yalnızca 3’ünün başvurusunun kabul edildiğini bildirdi. 6 Ekim’de gerçekleşecek seçimde, Cumhurbaşkanı Kays Said, Halk Hareketi lideri Zuheyr el-Mağzavi ve siyasi kariyerine 2020’de Yaşasın Tunus Partisi’nden milletvekili olarak katılan iş adamı Ayaşi Zamal yarışacak. Ancak, adaylıkları kabul edilmeyen bazı isimler, kararın iptali için Tunus İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu.
Tunus İdare Mahkemesi, 2 Eylül’de verdiği kararda, Said öncesi hükümet koalisyonunu oluşturan Nahda Hareketi Partisi’nden ayrılan Çalışma ve Başarı Partisi lideri Abdullatif el-Mekki, eski bakanlardan El-Munzir ez-Zenadi ve eski Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki’nin çalışma arkadaşı İmar Deymi için adaylıklarının önünde herhangi bir engel olmadığına hükmetti. Ancak Yüksek Seçim Kurulu, mahkeme kararlarının kendilerine ulaşmadığını öne sürerek, daha önce açıklanan 3 adayla devam edileceğini duyurdu.
Tunus İdare Mahkemesi, 14 Eylül’de yargı kararına rağmen Yüksek Seçim Kurulu tarafından 6 Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık başvuruları reddedilen 3 kişinin adaylıklarının onaylanmasını talep eden bir karar aldı.
Adaylık Durumu ve Yasal Sorunlar
Cumhurbaşkanı adayı Ayaşi Zamal hakkında, “sahte beyanda bulunmak” suçundan verilen 1 yıl 8 aylık hapis cezası, İstinaf Mahkemesi tarafından onaylandı. Bu kararın ardından Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, hapis cezası kesinleşen Zamal’ın cumhurbaşkanı adaylığı hakkında henüz resmi bir açıklama yapmadı.
Geçtiğimiz hafta, Tunus Parlamentosu, seçimlere ilişkin yetkinin idari mahkemeden alınıp İstinaf Mahkemesi’ne devredilmesini öngören tartışmalı bir yasa değişikliğini onayladı. Bu durum, ülkenin siyasi kutuplaşmasını derinleştirerek, toplumsal huzursuzluğa neden oldu.