Dünyanın En Pahalı Baharatı: Safranın Tarihi ve Ekonomik Önemi

Dünyanın En Pahalı Baharatı: Safran

Gıda, ilaç, kozmetik ve birçok alanda kullanılan dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran bitkisi, bu yıl hava sıcaklıklarının beklenenden daha uygun olması nedeniyle erken çiçek açtı. 3 bin 500 yıllık köklü tarihiyle, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticaretinin yapıldığı ve Osmanlı döneminde de önemini koruyan safran, günümüzde de büyük bir değer taşımaktadır.

Safranın ekimi genellikle ağustos ayında yapılırken, ekimden sonra kasım aylarına kadar bu bitkinin boyu 15-30 santimetreye kadar uzamaktadır. Safran, sağlık açısından birçok fayda sunmakta olup, kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt hastalıkları, bağışıklık güçsüzlüğü ve hormon bozuklukları gibi pek çok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Ayrıca, mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı olduğu için dünyada mutluluk iksiri olarak da anılmaktadır. Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilme özelliği ile de dikkat çekmektedir.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işaretle tescillenen ‘milli bitki’ unvanına sahip safran, Yukarıçiftlik köyünün ekonomik ve sosyal yapısını da önemli ölçüde değiştirmiştir. Her geçen yıl mor yapraklı safran çiçeklerini görmek isteyen on binlerce yerli ve yabancı turist, bu köyü ziyaret etmektedir. Yukarıçiftlik köyünün bir mahallesine de Safran Çiçeği ismi verilmiştir.

İlçenin en büyük safran üreticisi olan İsmail Yılmaz, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, “Bu sene Ağustos ayında safran dikimi gerçekleştirdik. Havaların çok iyi gitmesi ve yeterince yağmur alması nedeniyle çiçeklenme süreci biraz erken başladı. Bu, muhtemelen iyi bir ürün alacağımızın bir işareti” dedi.

Yılmaz, köyde 20 dönümden fazla safran üretimi yaptıklarını belirtirken, “Köyümüzde toplamda 40 dönümün üzerinde safran üretiliyor ve 11-12 kişi civarında da safran üreticisi bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Çiçeklenmenin kasım ayının 15’ine kadar süreceğini öngördüklerini aktaran Yılmaz, “Geçtiğimiz yıl safranı 320 liradan sattık ve şu anda da aynı fiyattan satıyoruz. Hasat sonrası rekolteye göre bu yeni ürünün fiyatı netleşecek” diye ekledi.

Geçen yıl safran tarlasını yaklaşık 45-50 bin kişinin ziyaret ettiğini hatırlatan Yılmaz, “Bu sene hem erken çiçeklenmenin hem de safranı merak edenlerin sayısının artmasıyla daha fazla misafir bekliyoruz. Köyümüzde neredeyse herkes safran üretimi yapıyor” şeklinde konuştu.

Yılmaz, safranın Avrupa Birliği coğrafi işaretini almasının ardından hem değerinin arttığını hem de kalitesinin yükseldiğini belirtti. 170 bin çiçekten sadece 1 kilogram safran elde edildiğini aktaran Yılmaz, “2018 yılında ilk safran ekimimizi gerçekleştirdik. O günden bu yana safran üretenlerin sayısı arttı. Dünyada köyümüz artık bilinir hale geldi. Mahallemizin bir kısmı şu anda Safran Mahallesi olarak anılıyor. Bu bizim için çok gurur verici. Google ve haritalarda ‘safran tarlaları’ arandığında sistem bizi gösteriyor” ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.