Güney Kore, ABD seçimlerinden önce Kuzey Kore’nin olası bir nükleer testi konusunda uyardı.

Başkan Yoon Suk Yeol, Cumartesi günü Kuzey Kore’nin son zamanlarda bir nükleer tesisini açıklamasının, 5 Kasım’daki seçimler öncesinde Washington’un dikkatini çekme girişimi olduğunu söyledi.

“Kuzey Kore, ABD başkanlık seçimleri öncesinde Amerika Birleşik Devletleri ve uluslararası toplumun dikkatini çekmek için nükleer tesisini ifşa etmiş gibi görünüyor ve muhtemelen Kuzey Kore, nükleer testler ve ICBM (kıtalararası balistik füze) fırlatmaları gibi ek provokasyonlar gerçekleştirecektir,” dedi Yoon.

Kuzey Kore ile ilgili endişeler son haftalarda artmış durumda. Ülke, gizli bir uranyum zenginleştirme tesisini ortaya çıkardı, daha fazla nükleer silah üretme sözü verdi ve provokatif füze testlerine devam etti. Geçen hafta, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, kışkırtılması halinde Güney Kore’yi nükleer silahlarıyla yok etmekle tehdit etti.

Pek çok yabancı uzman, Kuzey Kore’nin sonunda genişletilmiş nükleer cephaneliğini, yeni bir ABD başkanının seçilmesinin ardından yaptırım hafifletme gibi dış tavizler kazanmak için bir kaldıraç olarak kullanmayı umduğunu söylüyor. Uzmanlar, Kim’in 2018-19’da yüksek riskli nükleer diplomasi yürüttüğü Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın kazanmasının, arzuladığı şeyleri elde etme şansını Demokratik aday Kamala Harris’ten daha fazla artıracağını düşündüğünü belirtiyor.

Seçim kampanyaları sırasında Trump, Kim ile olan kişisel ilişkilerini övünerek anlattı, ancak Harris, Trump’ı destekleyen Kim Jong Un gibi zalimlere ve diktatörlere “yakınlaşmayacağını” söyledi.

13 Eylül’de nükleer tesisin ifşası, Kim’in ABD öncülüğündeki nükleer programını ortadan kaldırma çabalarına karşı meydan okumasını gösterdi. Bu, Kuzey Kore’nin 2010 yılında nükleer fizikçi Siegfried Hecker liderliğindeki Amerikalı akademisyenlere ana Yongbyon nükleer kompleksinde bir tesis gösterdiğinden bu yana, silah dereceli uranyum üretmek için bir tesisi ilk kez açığa çıkarmış olmasıydı. Hecker, son Kuzey Kore fotoğraflarında gösterilen santrifüj salonunun, 2010’da gördüğü ile aynı olmadığını söyledi.

Yoon, Güney Kore’nin Kuzey Kore’de nükleer ve ICBM testlerine hazırlık olduğuna dair herhangi bir şüpheli faaliyet tespit edip etmediğine dair bir ayrıntı vermedi. Güney Kore’nin, Güney Kore-ABD ortak istihbarat ve gözetim varlıkları aracılığıyla Kuzey Kore’nin hareketlerini yakından izlediğini söyledi.

Kuzey Kore, 2006’dan bu yana altı yer altı nükleer testi gerçekleştirdi ve son yıllarda çok sayıda ICBM test fırlatması yaptı. Ek testlerin, nükleer ve füze yeteneklerini daha da geliştirmek amacıyla yapılması muhtemeldir. Birçok gözlemci, Kuzey Kore’nin ABD anakarasına ulaşabilen işlevsel nükleer füzeleri henüz sahip olmadığını değerlendiriyor, ancak Güney Kore’nin ve Japonya’nın tamamını vurabilecek füzeleri muhtemelen vardır.

2022’de göreve başlamasından bu yana, muhafazakâr Yoon, Kuzey Kore’nin evrilen nükleer tehditleriyle başa çıkmak için ABD ile daha güçlü bir askeri ittifakı dış politikasının merkezi haline getirmiştir. Ayrıca, Güney Kore-Seul-Washington-Tokyo güvenlik ortaklığını güçlendirmek için Japonya ile tarihsel anlaşmazlıkların ötesine geçme yönünde büyük bir adım atmıştır. Bu tür hamleler, Kuzey Kore’yi kızdırmış ve Yoon’u “bir hain” olarak nitelendirmiştir; diyalog çağrılarını ise hiçe saymıştır.

Trump’ın Beyaz Saray’a dönmesi halinde Güney Kore-ABD ittifakı ile ilgili bazı potansiyel endişeler var. Daha önce, Güney Kore’den, topraklarında konuşlu ABD askeri dağıtımının maliyetinin payını önemli ölçüde artırmasını istemişti. Bazı uzmanlar, Trump’ın Kim ile yeni bir müzakere turu için olası bir itme yapmasının, Yoon’un Kuzey Kore’nin nükleer programına yönelik yaklaşımını karmaşıklaştırabileceğini söylüyor.

Ancak Yoon, “demir gibi” Güney Kore-ABD ittifakının, ABD seçimlerinin sonucundan bağımsız olarak istikrarlı bir şekilde ilerlemeye devam edeceğinden emin olduğunu söyledi.

“ABD’de ROK-ABD ittifakına güçlü bir iki partili destek var,” dedi Yoon. “Pek çok önde gelen ABD Demokratı ve Cumhuriyetçi, ittifakı desteklediklerini kamuya açık bir şekilde ifade etti ve ikili ilişkileri geliştirmek için Kore’yi sürekli olarak ziyaret ediyorlar.”

ROK, Güney Kore’nin resmi adıdır, Kore Cumhuriyeti anlamına gelir.

Yoon, Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye yönelik nükleer tehditlerinin, Güney Kore’de iç bölünmeleri körüklemek ve Kore Yarımadası’ndaki askeri gerilimleri artırarak iç kontrolünü sıkılaştırmak amacı taşıdığını düşünüyor.

“Kuzey Kore rejiminin, nükleer gelişiminin asla Kore Cumhuriyeti’ni hedef almadığına dair geçmişteki iddiası, çünkü biz tek bir ulusuz, çürütülmüştür,” dedi Yoon.