Küresel Karbon Emisyonları 2023’te Rekor Seviyeye Ulaşıyor

Küresel Karbon Emisyonları Artış Gösteriyor

Exeter Üniversitesi, East Anglia Üniversitesi (UEA), CICERO Uluslararası İklim Araştırmaları Merkezi, Münih Ludwig-Maximilian Üniversitesi, Alfred-Wegener Enstitüsü ve dünya genelinde 80’den fazla kurumdan araştırmacıların bir araya geldiği Küresel Karbon Projesi bilim ekibi, yeni bir araştırma yayımladı. Bu araştırmaya göre, fosil yakıt kaynaklı karbon emisyonlarının 2023 yılına göre %0,8 artışla 37,4 milyar ton seviyesine ulaşması bekleniyor. Bu artış, küresel karbon emisyonlarında bir rekor kırılmasına yol açacak.

2023 yılında kömür ve petrol kaynaklı karbon emisyonlarında sırasıyla %0,2 ve %0,9’luk bir artış öngörülüyor. Doğal gazın neden olduğu emisyonların ise %2,4 oranında yükseleceği tahmin ediliyor. Arazi kullanım değişiklikleri, özellikle ormansızlaşma gibi faktörlerden kaynaklanan emisyonların toplamda 4,2 milyar ton olması bekleniyor. Böylece, toplam karbon emisyonlarının bu yıl 41,6 milyar tona ulaşması öngörülüyor. Geçen yıl bu rakam 40,6 milyar ton düzeyindeydi.

Son on yıl içinde fosil yakıt kaynaklı karbon emisyonları artarken, arazi kullanım değişikliklerinden kaynaklanan emisyonlar ortalama olarak azalmış ve toplam emisyonlar bu dönemde kabaca aynı seviyede kalmıştır. Ancak bu yıl, fosil yakıtlar ve arazi kullanım değişikliği kaynaklı emisyonlarda bir artış gözlemleniyor. Bu durum, özellikle kuraklık koşulları nedeniyle yaşanan ormansızlaşma ve orman yangınlarının etkisiyle ortaya çıkıyor.

Çin ve Hindistan’da Emisyon Artışı

Küresel emisyonların %32’sini oluşturan Çin’de bu yıl karbon emisyonlarının %0,2 oranında artması beklenirken, toplam emisyonların %8’ini temsil eden Hindistan’da bu yılki artış oranının %8 olacağı tahmin ediliyor. Küresel toplamın %13’ünü oluşturan ABD’de ise emisyonların bu yıl %0,6 ve Avrupa Birliği’nde %3,8 oranında azalacağı öngörülüyor. Ayrıca, dünyanın diğer bölgelerinde karbon emisyonlarının %1,1 artması bekleniyor.

“Liderler COP29’da Hızlı ve Derin Emisyon Kesintileri Açıklamalı”

Küresel Karbon Projesi ekibi, mevcut emisyon oranlarıyla küresel sıcaklık artışının yaklaşık 6 yıl içinde sürekli olarak 1,5 dereceyi aşma ihtimalinin %50 olduğunu tahmin ediyor. Çalışmanın yöneticisi ve Exeter Üniversitesi Küresel Sistemler Enstitüsü Araştırmacısı Pierre Friedlingstein, araştırmanın bulgularını değerlendirirken, iklim değişikliğinin etkilerinin giderek daha zorlayıcı hale geldiğini vurguladı. Friedlingstein, “Ancak fosil yakıtların yakılmasının düşüşe geçeceğine dair bir işaret göremiyoruz. Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için zaman daralıyor ve Birleşmiş Milletler iklim zirvesi COP29’da bir araya gelecek dünya liderleri, küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelere göre 2 derece altında tutabilmek için fosil yakıt emisyonlarında hızlı ve derin kesintiler açıklamalıdır.” dedi.

Oslo merkezli CICERO Uluslararası İklim Araştırmaları Merkezi Araştırmacısı Glen Peters, ülkeler düzeyinde olumlu ilerlemeler kaydedildiğine dair pek çok işaret olduğunu belirterek, “Fosil yakıt kaynaklı karbon emisyonlarında zirvenin yakın olduğuna dair bir eğilim var; ancak tüm sera gazı emisyonları için bunu söylemek zor. İklim eylemi kolektif bir sorun ve bazı ülkelerde kademeli emisyon azaltımları gerçekleşirken, diğerlerinde artışlar devam ediyor.” şeklinde uyarıda bulundu.