
Kianoosh Sanjari’nin Ölümü ve Son Mesajı
Kianoosh Sanjari’nin yüksek bir binadan atlayarak intihar ettiği doğrulandı. İranlı hak savunucusu Sanjari, ölmeden önce sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımda, İran rejimine seslenerek dört siyasi tutuklunun serbest bırakılmasını talep etti. Sanjari, Çarşamba günü yerel saatle akşam 7’ye kadar hükümete süre verdiğini açıkladı.
İlk paylaşımında, “Eğer Fateme Sepehari, Nasreen Shakrami, Tomaj Salehi ve Arsham Rezaei bugün saat 19:00’a kadar serbest bırakılmazlarsa… Hamaney ve ortaklarının diktatörlüğüne karşı protesto amacıyla hayatıma son vereceğim” ifadelerini kullandı. Bu süre dolduktan sonra yaptığı son paylaşımda ise “İranlıların bir gün uyanıp köleliğin üstesinden gelmesini” diledi. Sanjari, “Protesto, her İran vatandaşının hakkıdır. Hiç kimse fikirlerini ifade ettiği için hapse atılmamalı” şeklinde konuştu.
Sanjari’nin serbest bırakılmasını talep ettiği dört siyasi mahkum, Mahsa Amini protestolarına katıldıkları için yargılanmıştı. 1999 ile 2007 yılları arasında defalarca tutuklanan Kianoosh Sanjari, sonrasında İran’ı terk ederek Norveç’te sığınma hakkı elde etti. Daha sonra ABD merkezli Voice of America’nın Farsça servisinde çalışmaya başladı. 2016 yılında annesine bakmak için İran’a döndüğünde ise tutuklandı.
Hapiste bulunduğu Evin Cezaevi’nde 11 yıl hapis cezasına mahkum edilen Sanjari, 2019 yılında tıbbi gerekçelerle kefaletle serbest bırakıldı ve ardından bir psikiyatri hastanesine kaldırıldı. Kendisine uygulanan işkenceleri, elektrik şoku verildiğini, yatağa zincirlendiğini ve kendisine madde enjekte edildiğini iddia ederek kamuoyuna duyurdu.
İranlı hak savunucusu Hossein Ronaghi, Sanjari’yi andığı X paylaşımında, “Kianoosh Sanjari sadece bir isim değil, yıllarca süren acının, direnişin ve özgürlük mücadelesinin sembolüdür” sözleriyle ona selam durdu.