
Kuzey Kore’nin lideri Kim Jong-un, hedeflere çarparak patlayan insansız hava araçlarının kitlesel üretiminin hızlandırılması çağrısında bulundu, devlet medyası Cuma günü bildirdi.
Kim, ülkedeki silahların geliştirilmesinin iyi gittiğini söyledi ve devlet destekli Kore Merkez Haber Ajansı’na (KCNA) göre, “tam ölçekli kitlesel üretime” bir an önce geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Kurum, Kim’in insansız hava araçlarının çeşitli askeri faaliyetler için düşük maliyetle kolayca üretilebileceğini belirttiğini ve Kim’in modern savaşlarda insansız hava araçlarının önemini kabul ettiğini bildirdi.
Kim’in iki farklı türde insansız hava aracıyla ilgili yetkililerle konuştuğu fotoğraflar da yayımlandı; bu fotoğraflar, ajansın Ağustos ayında yayınladığı, çarpma anında patlayan benzer silahların fotoğraflarına benziyor.
İnsansız hava araçlarının çeşitli rotalarda uçabilme ve hedefleri doğru bir şekilde vurabilme yeteneğine sahip olduğu bildiriliyor; KCNA, bir aracın ve eski tankların imha edildiği görüntüleri ekledi.
Bu haber, ABD, Güney Kore ve Japonya’nın, Kuzey Kore’ye karşı güç gösterisi olarak yakınlardaki uluslararası sularda gelişmiş avcı uçakları ve bir ABD uçağını içeren askeri tatbikatlar için bir araya gelmesinin ardından geldi.
Komşular Arasındaki Gerilimler
Geçen ay Kuzey Kore, Güney Kore’yi Pyongyang’a insansız hava araçları göndererek anti-Kore propagandası içeren broşürler bırakmakla suçladı ve olayın tekrar yaşanması durumunda güç kullanma tehdidinde bulundu.
Güney Kore ordusu, iddiaların doğru olup olmadığını doğrulamamıştır.
Bu olay, komşular arasındaki gerilimlerin arttığını gösteren bir dizi olaydan biridir; Kim, Güney Kore’yi hedef alabilen silahlar ile ABD’ye ulaşabilen kıtalar arası balistik füzeleri içeren ilerleyen nükleer ve füze programını sergilemektedir.
Kuzey Kore, ABD, Güney Kore ve Ukrayna istihbaratına göre, Rusya’nın Kursk bölgesine yaklaşık 12,000 asker göndermiştir.
- ABD savunma bakanı: Kanıtlar Kuzey Koreli askerlerin Rusya’da olduğunu gösteriyor
- Kursk’taki Kuzey Koreli askerler, Ukrayna çatışmasında ‘önemli bir tırmanma’, NATO’nun Rutte’si söylüyor
Ukrayna’daki savaşta yer almaları, Kuzey Kore’nin Salı günü Rusya ile tarihi bir savunma paktı onaylamasının ardından geliyor; bu pakt, karşılıklı askeri yardım ve destek verme sözü içeriyor.
Pakt, Seul’de, Kuzey Kore’nin Rusya’ya desteği için ne tür karşılıklar alabileceği, örneğin Kim’in nükleer cephaneliğini daha da geliştirmek için kullanabileceği Rus teknolojisi gibi endişelere yol açtı.
Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore’nin bu hafta Peru’da düzenlenecek Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği toplantılarında ABD Başkanı Joe Biden ile Güney Koreli ve Japon mevkidaşları arasındaki zirvenin önemli bir konusu olacağını belirtti.