
İspanyol çiftçiler, hükümetlerinin Avrupa Birliği ile Mercosur arasındaki anlaşma konusundaki tutumundan dolayı öfkeli.
Fransa ve Almanya gibi diğer Avrupa ülkeleri anlaşmaya eleştirel bakarken, İspanyol Tarım Bakanlığı bu anlaşmanın destekçilerinden biri.
28 Haziran 2019’da, AB’nin 27 üye devletinin ve Güney Amerika bloğunun dört kurucu üyesi olan Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay arasında ticareti açmak için bir anlaşma sağlandı.
Anlaşma, 750 milyon insanı kapsayan ve küresel ekonominin yaklaşık beşte birini oluşturan dünyanın en büyük serbest ticaret bölgelerinden birini kurmayı hedefliyor.
Brüksel’de Pazartesi günü Bakan Luis Planas, “Mercosur etrafında bir mitolojinin olduğunu düşünüyorum ki bu da Mercosur anlaşmasının gerçeğiyle veya içinde bulunduğumuz anla örtüşmüyor” dedi.
Planas ayrıca, günümüzün karmaşık jeopolitik bağlamında Avrupa’nın bu tür bir anlaşmaya ihtiyaç duyduğunu savundu.
Planas, İspanyol tarım sektörüne de bir soru yöneltti: “Avrupa Birliği şu anda kendini izole etmekle mi ilgileniyor? Yoksa ekonomik ve ticari etkimizi sürdürmek için üçüncü ülkelerle ticaret anlaşmalarımızın ağını genişletmekle mi ilgileniyorsunuz?”
Euronews, birkaç çiftçi ve ülkenin büyük tarım dernekleriyle konuştu.
Hepsi, anlaşmanın “adaletsiz” olduğunu düşündükleri için AB-Mercosur paktına karşı çıkıyor. Çünkü anlaşmaya dahil olan ülkelerin üreticileri, Avrupa’daki kadar sıkı düzenlemelere tabi değiller. Bu da eşit şartlarda rekabetin önüne geçiyor, dediler.
“Bu ülkelerde belirli hammaddeleri tedarik etmeniz bekleniyor, bu standartlar yok, onların üretimi ve işlenmesi daha kolay,” Arganda Şarap Kooperatifi sözcüsü Cipri Guillén, Euronews’e söyledi.
“Ayrıca, üye ülkelerini korumak için kurulan Avrupa Birliği’nin, dezavantajlı bir durumda ve üçüncü ülkelerle adaletsiz rekabet içinde çalışmamıza izin vermesi düşünülemez,” diye ekledi.
Brüksel’deki Luis Planas’ın açıklamasını duyduktan sonra, “Eğer bakan bir çiftçi olsaydı, Fransız ve Alman meslektaşlarıyla aynı tarafta olurdu,” diyerek bu ülkelerin benimsediği eleştirel duruşa atıfta bulundu.
Avrupa tarımını terk etmek
“Bizimle bazı şeyler talep ediyorlar ki bunlar her geçen gün daha da zorlaşıyor ve ürünlerimizi daha pahalı hale getiriyor. Avrupa hayvancılığını terk ediyorlar,” diye yakınır Guillén.
Bu arada, onun gibi İspanyol çiftçiler, mesele üzerine protesto çağrısını göz ardı etmiyor.
Bu hafta, Fransa gibi diğer ülkelerde ve Belçika’nın başkenti Brüksel’de çiftçiler tarafından gösteriler yapıldı. Bu gösterilere farklı AB ülkelerinden sektör temsilcileri katıldı.
Andoni García, Çiftçiler ve Hayvancılık Organizasyonları Koordinatörü (COAG) Yürütme Kurulu üyesidir. Brüksel’deki gösteriye şahsen katıldı.
Fransız Başbakanı’nın aldığı tutumu alkışlamakla birlikte, Pedro Sánchez’in İspanya’daki çiftçilere sırtını dönmesinden üzüntü duyduğunu belirtti.
“Tarım Bakanlığı’nın ve İspanyol hükümetinin, anlaşmanın İspanya genelindeki hayvancılık ve tarım üzerindeki etkisini bildikleri halde aldıkları pozisyonu tamamen reddediyoruz,” diyerek Euronews’e ifade etti ve Kongre’de bir toplantıya katılmadan önce bunun altını çizdi.
Avrupa hedeflerine karşı
García, Mercosur ile yapılan anlaşmanın “çok olumsuz bir etki yaratacağına ve yeşil anlaşma ve farm-to-table yaklaşımıyla tam ve mutlak çelişki içinde olan daha fazla sanayi tarım modeli teşvik edeceğine” emin.
Katıldığı toplantı Salı günü gerçekleşti ve bununla ilgili olmadığını çünkü “Tarım Bakanlığı’nın Mercosur ile ilgili tarım sektörüyle hiç özel bir toplantı düzenlemediğini” söyledi.