Nobel Barış Ödülü Sahibi Nihon Hidankyo, Nükleer Silahların Ortadan Kaldırılması Çağrısında Bulundu.

Amerikanın Nagasaki’ye atom bombası attığı dönemi yaşamış 92 yaşındaki Japon bir adam, bu yılki Nobel Barış Ödülü’nü kabul ederken tüm nükleer silahların ortadan kaldırılmasını talep etti.

“Bunu hayal edin: hemen fırlatılabilecek 4.000 nükleer başlık var. Bu, Hiroşima ve Nagasaki’de meydana gelen zararın yüzlerce veya hatta binlerce katına çıkabileceği anlamına geliyor,” dedi Terumi Tanaka.

“İnsanlığın nükleer silahlar tarafından yok edilmemesi için hep birlikte çaba gösterelim ve nükleer silahların ve savaşların olmadığı bir insan toplumu oluşturalım,” diye çağrıda bulundu.

Bu yılki ödül, nükleer silahların kullanımına dair bir tabu oluşturmak için yaklaşık 70 yıldır çalışan Japon atom bombası mağdurlarının taban hareketi Nihon Hidankyo’ya verildi. Nükleer silahlar, 1945’te Amerika Birleşik Devletleri tarafından Nagasaki ve Hiroşima’ya atıldığından beri güç ve sayıca eksponansiyel olarak artmıştır.

Yaşlı mağdurlar yaşamlarının alacakaranlığına ulaşırken, bu tabunun zayıflamaya başladığı korkusuyla mücadele ediyorlar. 92 yaşındaki hayatta kalan Tanaka’nın Oslo Şehir Salonu’ndaki kabul konuşmasında dile getirdiği bir kaygıydı bu.

“Nükleer süper güç Rusya, Ukrayna’ya karşı savaşında nükleer silah kullanma tehdidinde bulunuyor ve İsrail’in, Filistin’deki Gaza’ya yönelik amansız saldırıları sırasında bir kabine üyesi nükleer silahların olası kullanımından bile bahsetti,” dedi Tanaka bir çevirmen aracılığıyla. “Nükleer tabunun kırılma tehlikesi beni sonsuz bir üzüntü ve öfkeye boğuyor.”

Ayrıca, bu yılki ödülün Japon kuruluşuna verilmesinin arkasındaki büyük endişeyi de oluşturuyor.

Norveç Nobel Komitesi’nin başkanı Jørgen Watne Frydnes, ödül sahiplerini tanıtırken, dünya üzerindeki nükleer tehlikelerin arttığı bir dönemde onların tanıklıklarından ders almanın önemli olduğunu söyledi.

“Nükleer silahlara sahip olan dokuz ülkenin – Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık, Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore – hiçbiri şu anda nükleer silahsızlanma ve silah kontrolüyle ilgileniyor gibi görünmüyor,” dedi. “Aksine, nükleer cephanelerini modernize ediyor ve artırıyorlar.”

Norveç Nobel Komitesi, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’nı imzalamış olan beş nükleer silah devletinin bu antlaşma altındaki yükümlülüklerini ciddiye almaya çağırdığını ve diğerlerinin de bunu onaylaması gerektiğini söyledi.