
Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Kore’nin ABD anakarasına saldırmak üzere tasarlanmış yeni bir kıtalararası balistik füze testine yanıt olarak, Pazar günü Güney Kore ve Japonya ile birlikte gerçekleştirilen üçlü bir tatbikatta uzun menzilli bir bombardıman uçağı uçurdu.
Kuzey Kore, Perşembe günü, şimdiye kadar ateşlediği diğer füzelerden daha yüksek uçarak ve daha uzun süre havada kalarak yeni geliştirilmiş Hwasong-19 ICBM’sini test etti.
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, bunu rakiplerinden gelen dış güvenlik tehditleriyle başa çıkmak için “uygun bir askeri eylem” olarak nitelendirdi.
Pazar günü ABD, Güney Kore ve Japon savaş jetleri ile birlikte Kore Yarımadası yakınlarında eğitim yapmak üzere B-1B bombardıman uçağını uçurdu ve üç ülkenin Kuzey Kore’nin ilerleyen nükleer ve füze programlarına yanıt verme konusundaki kararlılığını ve hazır olma durumunu gösterdi, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı bir açıklamada bulundu.
Üçlü hava eğitimi, bu yıl Güney Kore, ABD ve Japonya tarafından gerçekleştirilen ikincisiydi, açıklamada belirtildi.
- Kuzey Kore’nin kıtalararası balistik füze testi, şimdiye kadarki en uzun uçuş süresini kaydediyor
ABD, genellikle Kuzey Kore’nin büyük füze testlerine yanıt olarak, Kore Yarımadası’na ve yakınlarına uzun menzilli bombardıman uçakları, uçak gemileri ve nükleer enerjiyle çalışan denizaltılar gibi güçlü askeri varlıklarının geçici konuşlandırmalarını yapmaktadır.
Kuzey Kore, genellikle ABD’nin bu tür eylemlerine öfkeyle yanıt verir ve bunları Kuzey’e saldırmak için ABD öncülüğündeki bir komplonun parçası olarak nitelendirir, ayrıca ek silah testleri gerçekleştirir.
Güney Kore’nin askeri yetkililerine göre, ABD bu yıl Kore Yarımadası üzerinde veya yakınında dört kez B-1B bombardıman uçağını uçurdu. B-1B, büyük bir konvansiyonel silah yükü taşıma kapasitesine sahiptir.
Perşembe günü gerçekleştirilen Hwasong-19 testi, Kuzey Kore’nin neredeyse bir yıl aradan sonra yaptığı ilk ICBM testiydi ve Kuzey Kore’nin füze programındaki ilerlemeyi gösterdi. Ancak birçok uzman, Kuzey Kore’nin ABD anakarasına nükleer saldırılar gerçekleştirebilecek işlevsel ICBM’ler edinmek için hâlâ aşması gereken bazı teknolojik sorunları bulunduğunu belirtiyor. Uzmanlar, Kuzey Kore’nin devlet medyasında gösterilen Hwasong-19’un savaşta faydalı olabilmesi için çok büyük göründüğünü ifade ediyor.
ICBM testi, gözlemcilere göre, bu hafta gerçekleşecek ABD başkanlık seçimleri öncesinde Amerikan dikkatini çekme çabası olarak değerlendirildi ve Kuzey Kore’nin Ukrayna’ya karşı savaşını desteklemek için Rusya’ya binlerce asker gönderdiğine dair uluslararası kınamalara yanıt verme amacı taşıyordu.