Aralıklı Oruç Tutmanın Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Aralıklı Oruç Tutmanın Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Son dönemde popüler bir diyet trendi olan aralıklı oruç tutma yöntemi, yapılan bir araştırmaya göre kalp hastalığına bağlı ölüm riskini artırabilir.

16:8 diyeti olarak da bilinen bu yöntem, günde sekiz saatlik bir zaman diliminde yemek yeme ve kalan 16 saat boyunca oruç tutmayı içerir. Ünlü isimlerden Jennifer Aniston ve Heidi Klum’un da tercih ettiği bu diyet, kalp sağlığına yönelik olası riskler taşıyabilir.

Araştırmaya göre, bu diyeti uygulayan kişilerin kalp hastalığından ölme olasılığının %91 daha fazla olduğu belirlenmiştir. Özellikle zaten kalp rahatsızlığı bulunan kişiler için bu risk daha da artmaktadır.

Günde sekiz saatten az ancak on saat kadar yemek yiyenlerin kalp hastalığı veya felç nedeniyle ölme riskinin %66 daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Öte yandan, kanser hastalarından günde 16 saatten fazla yemek yiyenlerin hastalıktan ölme olasılıklarının daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.

Uzmanlar, günlük yeme zamanını sekiz saat gibi kısa bir süreye sınırlamanın son yıllarda kilo vermek ve kalp sağlığını iyileştirmek için popülerlik kazandığını belirtmektedir.