Aronya Meyvesi ile Sağlık Arayışı ve Üretim Süreci

Aronya ile Sağlık Arayışı

Konya’da yaşayan Tahsin Tosun, eşinin geniz kanserine yakalanmasıyla birlikte sağlığına faydalı bitkileri araştırmaya başladı ve bu süreçte, antioksidan açısından zengin olan aronya meyvesi ile tanıştı. Eşinin tedavi sürecinin ardından, tükettiği aronya sayesinde kanseri atlatması, Tahsin Tosun’u bu meyveyi yetiştirmeye yönlendirdi.

Tosun, arkadaşının önerisi üzerine Sarayönü ilçesinin Kurşunlu Mahallesi’nde, daha önce hububat üretimi yapılan bir araziyi 8 dekarlık alana dönüştürdü ve burada aronya meyvesi üretmeye başladı. Bahçesindeki meyveler, özenle elle toplanarak hasat ediliyor.

Hasat Süreci ve Verimlilik

Tahsin Tosun, hasat sezonunun başladığını ve ürünlerinin veriminden oldukça memnun olduğunu belirtiyor: “Rabbimin verdiğine her zaman şükrediyoruz. Hasadımız iyi, bereketli gidiyor. Şu an toplanmaya başladı. Emek veriyoruz, çalışıyoruz, üretmeye gayret gösteriyoruz. İnşallah neticesini de alacağız.” dedi. Aronya meyvesinin hasat döneminin yeni başladığını ve önümüzdeki 1-1.5 ay içinde taze meyvelerin hazır olacağını ifade eden Tosun, “Hasadı elle yapıyoruz. Dallara zarar vermemek için makas kullanarak topluyoruz. Bir kişinin günde ortalama 40 kilo meyve toplaması mümkün, en hızlı toplayanlar ise 50 kilo civarında meyve toplayabiliyor.” şeklinde konuştu.

Üretim Hedefleri

Tahsin Tosun, aronya yetiştirmenin zorluğuna dikkat çekerek, “Amacım çok yüksek verim elde etmek değil, sağlık meyvesini en sağlıklı şekilde yetiştirebilmek.” ifadesini kullandı. Konya Ovası’nda aronya yetiştirmenin zorluklarına değinen Tosun, “Kuraklık ve kıraç araziler en büyük sıkıntılarımız. Ancak tüm bu zorluklara rağmen üretmeye gayret gösteriyoruz. Organik bir ürün yetiştirmek istiyoruz, çünkü aronya bir çalı bitkisi ve kökeni Kuzey Amerika’ya dayanıyor. Kızılderililerin bu meyveyi ilaç olarak kullandığını biliyoruz. Dolayısıyla bu meyveyi kimyasal gübre ya da ilaç kullanmadan yetiştirmek, bizim temel hedefimiz.”

Aronya Meyvesinin Faydaları

Tahsin Tosun, aronya meyvesinin günlük tüketim miktarını da paylaşıyor: “Günlük 35 gram aronya tüketildiğinde, insan vücudunun antioksidan ihtiyacı karşılanıyor. 100 gram taze aronya meyvesinin orac değeri 16 bin civarındadır, bu da günlük 3 bin ila 5 bin orac değeri ihtiyacını karşılar.”

Başka Bir Şifa Arayışı

Eşinin rahatsızlığı için aronya meyvesi almaya gelen Meriç Reisoğlu, “Konya’da tedaviye başladık, doktorumuz aronya meyvesini tavsiye etti. Arkadaşlarım da bu meyveyi önerdi. Bu meyveyi yetiştirenlerin Kurşunlu Mahallesi’nde olduğunu öğrenince, şifa bulmak için denemek istedik,” dedi.

İşçi Görüşleri

Aronya bahçesinde çalışan işçilerin çavuşu Müslüme Oğuz, “Her sene bu meyve toplamaya çağırıyorlar bizi. Ben burada çavuşluk yapıyorum ve arkadaşlara, tanıdıklara söylüyorum. Biraz sıcak oluyor ama zor olsa da ekmek paramız, harçlığımız. Bu meyveyi yetiştirmeye hevesleniyorum ama benim dikme imkanım yok. Yine de dikmek isteyenlere tavsiye ederim, memnun kalıyoruz.” şeklinde konuştu.