
Starmer’dan Aşırı Sağcı Şiddet Olaylarına Yanıt
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ülkede artan aşırı sağcı şiddet olaylarına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, bu sabah bir Acil Durum Kabine Toplantısı (COBRA) düzenlediklerini duyurdu. COBRA toplantısında alınan kararların önemine vurgu yapan Starmer, öncelikli olarak uzman kamu görevlilerinden oluşan daimi bir ordu kurma kararı aldıklarını belirtti. Bu sayede, benzer olaylarla başa çıkmak için gerekli olan memur sayısının artırılacağını ifade etti.
YARGILAMA SÜRECİNİ HIZLANDIRMA VAADİ
Starmer, ikinci bir adım olarak yargılama sürecini hızlandıracaklarını kaydetti. Mevcut durumda yüzlerce kişinin gözaltında bulunduğunu ve bazılarının bu sabah mahkemeye çıkarıldığını dile getirdi. Başbakan, ceza hukukunun gerçek hayatta olduğu kadar internette de geçerli olduğu konusundaki kararlılığını vurguladı ve bu yaklaşımın benimsenmesinin önemine dikkat çekti. Aşırı sağcıların sokak olaylarını “protesto değil, tamamen şiddet” olarak nitelendiren Starmer, “Camilere ya da Müslüman toplumlara yönelik saldırılara asla müsamaha göstermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Olayların Arka Planı
NE OLMUŞTU?
İngiltere’nin Southport kentinde 29 Temmuz’da 17 yaşındaki bir saldırgan, 3 çocuğun hayatını kaybettiği ve 8’i çocuk 10 kişinin yaralandığı bıçaklı bir saldırı gerçekleştirdi. Sosyal medyada saldırganın kimliğiyle ilgili yayılan spekülasyonlar, Southport’taki aşırı sağcı grupların polisle çatışmasına neden oldu ve bu gruplar Southport İslam Toplumu Camisi’ne taşlı saldırılar düzenledi. Olaylar sırasında polisle çatışan aşırı sağcıların, birçok polisin yaralanmasına yol açtığı ve bir polis minibüsünü ateşe verdiği bildirildi. Southport’taki olaylar sonucunda 53 polis ve 3 polis köpeği yaralanırken, 5 kişi gözaltına alındı.
Aşırı sağcı şiddet olayları, 2 Ağustos’ta ülkenin doğu kıyısındaki Sunderland kentinde de devam etti. Kentteki “Masjid-e Anwaar-e Madinah” Camisi’nin önünde toplanan aşırı sağcı kalabalık, polisle çatışmaya girerek, yerel polis karakolunu ateşe vermeye çalıştı. Bu olayda 3 polis yaralanırken, 10 aşırı sağcı gözaltına alındı.
Sunderland’deki olayların ardından, aynı gün Hartlepool, Liverpool, Glasgow ve Dover gibi diğer şehirlerde de aşırı sağcı gruplar, kent meydanlarında ve camilerin önlerinde toplandı. 3 Ağustos’ta ise Bristol, Hull, Blackpool, Stoke-on-Trent ve Blackburn gibi yaklaşık 20 İngiliz kentinin yanı sıra Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’taki 4 farklı noktada aşırı sağcı eylemler gerçekleşti. Bu eylemlerde, göçmenlere ait iş yerleri, camiler, polis araçları ve çevik kuvvet memurlarına saldıran 92 aşırı sağcı gözaltına alındı.
4 Ağustos’ta Weymouth, Middlesbrough ve Rotherham kentlerinde toplanan aşırı sağcı gruplar, yine göçmenleri ve Müslüman toplumu hedef alarak protestolar düzenledi. Rotherham’da, düzensiz göçmen ve sığınmacıların tutulduğu bir otelin önünde toplanan aşırı sağcılar, binaya taş ve sandalye gibi yabancı maddeler attı. Bu kentlerdeki aşırı sağcılar, zaman zaman karşıt görüşlü gruplar ve dini ile ticari yapıları korumaya çalışan kişilerle de çatışmalara girdi. Özellikle Hull ve Stoke-on-Trent’te iki aşırı sağcının bıçaklandığına dair haberler, olayların daha da şiddetlenmesine yol açtı; ancak polis bu haberlerin asılsız olduğunu duyurdu. Blackpool ve Manchester’da eylemlerin sona ermesi çağrısında bulunan polis, yeniden toplanmayı da yasakladı.