
Atmosferik Nehirlerin Kayıtları ve Etkileri
California Üniversitesi‘nden bilim insanları, son 40 yıl içinde atmosferik nehirlerin her iki yarımkürede kutuplara doğru yaklaşık 6 ila 10 derece kayma gösterdiğini ortaya koydu. Bu önemli değişim, Kuzey Yarımküre’de atmosferik nehirlerin daha kuzeye, Güney Yarımküre’de ise daha güneye doğru kaydığı anlamına geliyor. Araştırmacılar, bu kaymanın temel nedenlerinden birinin, Doğu Tropikal Pasifik’teki soğuma olduğunu belirtse de, bu olayların daha derinlemesine incelenmesi gerektiğini vurguladı.
ATMOSFERİK NEHİR NEDİR?
Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmaya göre atmosferik nehirler, Dünya atmosferinde meydana gelen su buharı akıntılarıdır ve bu akıntılar, yağış ve kar seviyeleri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Boyut ve yoğunlukları değişiklik gösterebilir; ancak ortalama bir atmosferik nehir, Mississippi Nehri’nin ağzındaki su akışı kadar su buharı taşıma kapasitesine sahiptir. Örneğin, “Ananas Ekspresi” olarak bilinen güçlü bir atmosferik nehir, Hawaii çevresindeki tropikal Pasifik’ten ABD ve Kanada’nın batı kıyılarına yoğun nem taşımaktadır. Bu sıcak ve nemli hava bandı, ABD’nin batı kıyısına ulaştığında Kaliforniya, Oregon, Washington ve British Columbia gibi bölgelerde yoğun yağışlara neden olabilir. Öyle ki, ABD’nin batı kıyısındaki yağmur ve karın yaklaşık yüzde 50’sinin atmosferik nehirler tarafından taşındığı tahmin edilmektedir. Ancak atmosferik nehirler sadece Kuzey Amerika’yı değil, dünya genelinde hava durumu ve yağış dağılımı üzerinde önemli etkilere sahiptir.
ATMOSFERİK NEHİRLERİN KAYMASI NE ANLAMA GELİR?
Yeni yapılan araştırmalar, atmosferik nehirlerin kutuplara doğru kaymasının, gelecek yıllarda küresel hava sistemlerinde belirgin ve derin bir etki yaratabileceğini göstermektedir. Atmosferik nehirlerin yağış alan bölgeleri, artan kuraklık ve sıcak hava dalgaları gibi iklim problemleriyle karşı karşıya kalabilirken, daha yüksek enlemler kuvvetli yağışlar, fırtınalar ve artan sel riski ile mücadele edebilir. Örneğin, atmosferik nehirlerin kuzeye kayması, Güney Kaliforniya gibi bölgelerde yağış miktarını daha da azaltarak su kıtlığı, kuraklık ve orman yangınları gibi sorunları artırabilir. Öte yandan, Pasifik Kuzeybatısı gibi bölgeler daha fazla yağış alabilir ve bu da sel gibi sorunlara yol açabilir. Bunun yanı sıra, atmosferik nehirlerin kutuplara kaymasının daha geniş etkileri hakkında hala çok sayıda bilinmeyen bulunmaktadır. Özellikle okyanuslar üzerindeki etkilerin henüz tam olarak incelenmediği ifade edilmektedir.