Bangladeş’teki Protestolar ve Yaşananlar
The Daily Star gazetesinin haberine göre, “kamuda kontenjan kararı”na karşı gerçekleştirilen protestolar sırasında hayatını kaybedenlerin anısına yüzlerce öğrenci, bugün başkent Dakka’da toplandı. Göstericiler, ellerinde “Kardeşlerim neden öldürüldü?” yazılı dövizlerle seslerini duyurmaya çalıştı. Başbakan Şeyh Hasina Vecid, bu protestoların getirdiği şiddet ve çatışmaların sona ermesi için öğrencileri görüşmeye davet etti. Hasina, “Protesto eden öğrencilerle oturmak ve onları dinlemek istiyorum. Çatışma istemiyorum” şeklinde konuştu.
Rangpur Polisi, 16 Temmuz’daki “kamuda kontenjan kararı” protestolarında bir öğrencinin ölümüyle bağlantılı oldukları iddiaları nedeniyle 2 polis memurunu görevden uzaklaştırdıklarını açıkladı.
Ne Olmuştu?
Bangladeş’te, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından geniş çaplı protestolar patlak vermişti. Bangladeş İçişleri Bakanı Asaduzzaman Khan Kamal, bu protestolar sırasında 147 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Ancak basında yer alan farklı haberlerde, ölü sayısının 200’ü aştığı belirtiliyor.
Temmuz ayında başlayan gösterilerde yaklaşık 2 bin kişi, başkent Dakka’nın çeşitli bölgelerinde hayatını kaybedenler için toplanmıştı. Polis, sloganlar atarak hükümeti protesto eden göstericilerin etrafını kuşatmıştı. Başkentin Uttara bölgesinde de protestocu öğrencilerle karşı karşıya gelen güvenlik güçleri, göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanmak zorunda kalmıştı.
Protestolar sırasında, “kamuda kontenjan kararı”na karşı düzenlenen gösterilerde yaşanan ölüm, gözaltı, saldırı ve kayıplara dikkat çekmek amacıyla birçok öğrenci güvenlik güçleriyle çatışmaya girmişti. Bu çatışmalarda, 1’i polis olmak üzere 2 kişi hayatını kaybetmiş, 100’den fazla kişi de yaralanmıştı.