Bilecik’in Tescilli Kırmızıbiberi: Geleneksel Yöntemlerle Hasat ve Kurutma

Bilecik’in Meşhur Kırmızıbiberi

Bilecik merkeze bağlı Çukurören köyünde, yaklaşık 160 yıldır süregelen bir geleneğin parçası olarak yetiştirilen ve Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesiyle tescillenen kırmızıbiber, köylüler tarafından özenle hasat edilmekte ve geleneksel yöntemlerle kurutulmaktadır. Hasat sonrası, köydeki neredeyse her evin balkonuna, duvarına ve çatısına asılan kurutulmuş kırmızıbiberler, köyü ziyaret edenlerin dikkatini çeken bir manzara oluşturmaktadır. Kurutulan biberler, öğütüldükten sonra İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Bursa gibi birçok kente ulaştırılmaktadır.

Çukurören Köyü Muhtarı Muhittin Dündar, daha önce Bilecik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından köylülerden gelen şikayetlere değinerek, fabrikaya bacalarındaki arıza nedeniyle gerekli uyarıların yapıldığını belirtmiştir. Dündar, sözlerine şu şekilde devam etmiştir:

“Köyümüzün tescilli biberi, görmüş olduğunuz gibi ilk hasatına başladık. Mart ayında biberlerin ekimine başlıyoruz. Çimler büyüdükten sonra, arazimize tekrar aşı yapıyoruz. Bakımlarını tamamladıktan sonra biberler kızarınca topluyoruz. Topladıktan sonra köydeki vatandaşlarımız bu biberleri birer birer diziyorlar. Kurutma işlemini yaptıktan sonra, pazara sunuyoruz. Ürünümüzü lokantalara ve baharatçılara satıyoruz. Lokantalar, bu biberi çorbalarda, kuru fasulyede ve çeşitli yemeklerde kullanıyorlar. Özellikleri acı olmalarına rağmen, yemeklere lezzet katmaktadır.”

“160 Yıldır Tohum Değişmedi”

Muhtar Dündar, açıklamalarına devam ederek, “Bu bizim ata tohumumuz. 160 yıldır tohumu hiç değiştirmedik ve her aşamasını kendimiz gerçekleştiriyoruz.” dedi. Çukurören Köyü Muhtarı Dündar, son olarak şunları eklemiştir: “Gördüğünüz gibi, Safi Çimento Fabrikası burada. Fabrikadan çıkan duman, biberlerimiz için zararlı. Fabrikanın sahasında yapılan çalışmalar nedeniyle toz oluşmakta ve bu toz, biberin verimini düşürmekte, hatta çürümesine neden olmaktadır. Geçen sene ortalama 200 dönüm araziden hasat yaptık. Dönüm başına yaklaşık 200 ton ürün alırken, bu sene verim oldukça düşük; 80 tonun üzerinde bir ürün beklemiyoruz.”

Biber toplayan Rahime Eren ise, “Sabah 08:00 – akşam 17:00 arası biber topluyorum. Bu biberi, ailemizin geleneksel yöntemleriyle yetiştiriyoruz. Mart ayında ekim yapıyoruz. Çimlerini büyütüp, suladıktan sonra hasadını yapıyoruz. Topladığımız biberleri diziyoruz, kurutuyoruz ve satışa sunuyoruz. Kış gelince tekrar aynı işlemleri yapıyoruz. Düzgün biberleri seçtiğimizde, bunlar tohum olur. Ata tohumundan üretim yapıyoruz.” şeklinde konuştu.