
BM Genel Kurulu’nda düzenlenen acil oturumda, Filistin’e BM üyeliği ve ilave haklar talep edilen karar tasarısı oybirliğiyle kabul edildi. Türkiye’nin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulu’nda 143 “evet” oyuyla kabul edildi. Tasarı, 25 “çekimser” oy aldı. ABD, Arjantin, Papua Yeni Gine, Çekya ve Macaristan’ın da aralarında bulunduğu 9 ülke ise “hayır” oyu kullandı.
Filistin’in BM Üyeliği Talebi ve Karar Tasarısındaki Vurgular
Kararda, “Filistin’in BM Şartı’nın 4. maddesi uyarınca BM’ye üyelik kriterlerini yerine getirdiği ve bu nedenle BM’ye üye olarak kabul edilmesi” gerektiğine dikkat çekildi. Ayrıca, Filistin’in kendi kaderini tayin etme ve devlet kurma hakkı bulunduğuna atıf yapılarak, BM Genel Sekreteri’ne kararın uygulanması için gerekli adımları atması çağrısı yer aldı.
Kararda Yer Alan Haklar ve Düzenlemeler
- Alfabetik sıraya göre üye ülkeler arasında oturma hakkı
- Filistin ve Orta Doğu konuları dışında düzenlenen oturumlarda konuşmacı olma hakkı
- Grup adına açıklama yapma hakkı
- Teklif ve değişiklik sunma hakkı
- Teklifleri oylamaya açma hakkı
- BM Genel Kurulunun komitelerine Filistin heyetinden üyelerin seçilmesi hakkı
- BM konferansları ve uluslararası toplantılara etkin katılma hakkı
Filistin’in BM Üyeliği Yolculuğu
Filistin, 2011’de BM’ye tam üyelik başvurusu yapmış ancak BM Güvenlik Konseyi’nde gereken desteği alamamıştı. 2012 yılında ise BM’de “daimi gözlemci statüsü” almıştı. Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, 2 Nisan’da yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri’ne üyelik başvurularının yeniden ele alınması talebinde bulunmuştu.