BM Genel Kurulu Kararı ve Srebrenitsa Soykırımı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Kararı

BM Genel Kurulu, 1995’te Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kentinde yaklaşık 8 bin Müslüman erkek ve çocuğun katledildiği 11 Temmuz’u, “Soykırımı Düşünme ve Anma Günü” ilan etti. Almanya, ABD ve Ruanda’nın başını çektiği 39’dan fazla ülkenin önerisiyle gündeme gelen karar, Bosnalı Sırplar ve Sırbistan’ın sert tepkisine rağmen 193 üyeli genel kurulda 84 üye ülkenin oylarıyla kabul edildi.

BM Genel Kurulu’nun Kararı ve İçeriği

BM Genel Kurulu’nda kabul edilen karar, 11 Temmuz’un “1995’teki Srebrenica Soykırımı Uluslararası Düşünme ve Anma Günü” olarak belirlenmesinin yanı sıra, soykırımı inkar edenlerin kınanmasını da içeriyor. Üye ülkeler, soykırımın inkarı, çarpıtılması ve gelecekte benzer olayların yaşanmasını önlemek için, bu konuyu eğitim sistemlerinde ders olarak işlemeye çağrılıyor.

Olayların Geçmişi ve Uluslararası Tepkiler

Srebrenitsa’da 1995 yılında yaşanan katliam, Avrupa Birliği (AB) ve birçok Batılı ülkenin girişimleriyle uluslararası gündeme taşındı. BM Genel Kurulu’nda alınan karar öncesinde, Srebrenitsa’daki olayları “soykırım” olarak tanımlayan bir karar tasarısı BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya’nın vetosuyla kabul edilememişti.

  • Hollanda, Srebrenitsa’da katledilenlerin yakınlarından özür diledi, uluslararası soruşturma isteniyor
  • Srebrenitsa’da 27 yıl önce neler yaşandı, BM Güvenlik Konseyi’nden neden ‘soykırım’ kararı çıkmadı?

Kurban Yakınlarının ve Sırp Yetkililerin Tepkileri

Srebrenitsa Soykırımı’nı yaşayan kurban yakınları, BM Genel Kurulu’nun aldığı kararı memnuniyetle karşıladılar. Ancak Sırp yetkililer, karara sert tepki göstererek soykırımı inkar etmeye devam ettiler. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, kararın siyasi karmaşaya neden olacağını belirtirken, Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik, Srebrenitsa’da soykırım yaşanmadığını iddia etti.