Curiosity Keşif Aracının Mars’taki Durumu ve Tekerlek Hasarı

Mars’ta Curiosity Keşif Aracının Durumu

Mars, kayalık yapısıyla dikkat çeken bir gezegen olarak, uzman ekipmanların bile zorlu ortamından kaçamadığını gösteriyor. NASA, Curiosity keşif aracının çektiği bir özçekimi (selfie) paylaşarak aracın tekerleklerinden birinde büyük bir delik oluştuğunu duyurdu. KEŞİF ARACI YILLARDIR MARS’IN YÜZEYİNDE GÖREVDE

Donanımhaber’in aktardığına göre, ABD Uzay Ajansı, Curiosity’nin dayanıklı bir malzeme ile inşa edildiğini ve bilim insanlarının aracın normal görevine devam etmesini beklediklerini belirtti. Bu nedenle, durumun endişe verici olmadığı ifade edildi. Curiosity, ilk kez 6 Ağustos 2012’de Mars’a iniş yapmıştı.

O zamandan beri, Mars yüzeyini araştıran bu keşif aracı birçok ilginç buluşa imza attı; hatta Mars’ta çekilen ilk özçekimi de gerçekleştirdi. Robotun temel görevi, gezegende yaşam belirtileri aramak ve Mars hakkında daha fazla bilgi edinmektir. Curiosity, fotoğraflar çekebilir, örnekler toplayabilir, gezegenin yüzeyini inceleyebilir ve topladığı bilgileri Dünya’daki bilim insanlarına iletebilir.

NASA, Curiosity’nin altı alüminyum tekerleğinin, keşif aracının Mars’taki gevşek kumlar, kayalar ve düz kaya tabakalarında hareket edebilmesi için özel olarak tasarlandığını açıkladı. Tekerleğin görüntüleri, geçtiğimiz ay Curiosity’nin robot koluna entegre edilmiş bir kamerayla çekildi.

Curiosity’nin altı tekerleğinden birinde delik oluşması aslında ilk kez yaşanmıyor; daha önce de çatlakların oluştuğu gözlemlenmişti. NASA’nın keşif araçları, Dünya’daki büyük bir mühendis ekibi tarafından kontrol edilip güvenli olduklarından emin olunabilmesi için sık sık kendi detaylı fotoğraflarını çekmektedirler.

  • Uzmanlar, her bir çatlağı tek tek kaydediyor.
  • Tekerleklere gelebilecek zararı en aza indirmek için, keşif aracının karşılaşabileceği tehlikeli noktaları dikkatlice izliyorlar.
  • Curiosity’nin arazi üzerindeki hareket hızını ayarlayabiliyor ve gerektiğinde robotu yavaşlatabiliyorlar.