Dünya Sağlık Örgütü’nden Ergenlerde Prezervatif Kullanımında Düşüş Raporu

Dünya Sağlık Örgütü’nden Endişe Verici Rapor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan bir rapor, ergenler arasında prezervatif kullanımının son 10 yılda Avrupa genelinde kayda değer bir azalma gösterdiğini ve bu durumun korunmasız cinsel ilişki oranlarının “endişe verici” boyutlara ulaşmasına neden olduğunu ortaya koydu. Raporda şu ifadeler yer almakta: “Bu durum, gençlerin cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara (CYBE) yakalanma ve planlanmamış gebelikler açısından önemli bir riskle karşı karşıya kalmalarına yol açmaktadır.”

Orta Asya’yı da kapsayan DSÖ Avrupa bölgesindeki 42 ülkede, 15 yaşındaki 242 binden fazla ergenden toplanan verilere göre, en son cinsel ilişkilerinde prezervatif kullandığını belirten erkeklerin oranı 2014 yılında yüzde 70 iken, 2022’de bu oran yüzde 61’e gerilemiştir. Aynı dönemde, en son cinsel ilişkilerinde doğum kontrol hapı kullandığını ifade eden kızların oranı ise yüzde 63’ten yüzde 57’ye düşmüştür. Ergenlerin neredeyse üçte birinin (yüzde 30) en son cinsel ilişkilerinde ne prezervatif ne de doğum kontrol hapı kullandıklarını bildirmesi, bu durumun ciddiyetini gözler önüne sermektedir. Bu oranın 2018’den bu yana neredeyse sabit kaldığı da dikkat çekici bir noktadır. Ayrıca, 15 yaşındaki gençlerin yüzde 26’sı, en son cinsel ilişkilerinde doğum kontrol hapı kullandıklarını belirtmişlerdir.

Raporda yer alan anket sonuçları, daha yoksul ailelerden gelen ergenlerin yüzde 33’ünün prezervatif veya doğum kontrol hapı kullanmadığını gösterirken, bu oranın daha zengin ailelerden gelen ergenlerde yüzde 25 olduğu tespit edilmiştir.

“Gençlere Doğru Bilgi, Doğru Zamanda Verilmeli”

DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, “Birçok ülke, kapsamlı ve yaşa uygun cinsel eğitimi ihmal etmekte ve mevcut olduğu yerlerde de cinsel davranışları teşvik ettiği gerekçesiyle son yıllarda giderek artan bir saldırıya maruz kalmaktadır. Aslında gençlere doğru bilgiyi doğru zamanda vermek, sağlık açısından en iyi sonuçları elde etmemizi sağlar.” şeklinde açıklamada bulundu.

Rapora göre, CYBE ve planlanmamış gebeliklerdeki artışın yanı sıra, yetersiz cinsel eğitim, sağlık hizmetlerinin maliyetinin artmasına yol açmakta ve gençlerin okul ile iş hayatlarını olumsuz etkilemektedir. Raporda, “Bu gerici çabaların acı meyvelerini topluyoruz; hükümetler, sağlık yetkilileri, eğitim sektörü ve diğer kilit aktörler mevcut durumun temel nedenlerini tanımaz ve düzeltmek için adım atmazlarsa, en kötüsü henüz gelmedi.” denilmektedir.