Ege Tütünü ve Üreticilerin Karşılaştığı Zorluklar

Ege tütünü dünyanın en kalitelileri arasında yer alsa da, üreticilerin kazancı gittikçe azalıyor ve ekimden vazgeçme noktasına geliyor. Tütün alım şirketlerinin düşük fiyat teklifleri ve sözleşmelerdeki ağır koşullar nedeniyle üreticiler tepki gösteriyor ve sözleşmelerini iptal ediyor. 2000 yılında 578 bin olan üretici sayısı günümüzde 50 binlere kadar düşmüş durumda. Türkiye’de tütün ürünleri imalatının büyük bir kısmı yabancı şirketlerin kontrolünde bulunuyor.

Tütün Üreticilerinin İflas Tehlikesi

Çiftçiler Sendikası Başkanı Ali Bülent Erdem’e göre, tütün üreticileri geçmişte önemli bir ihraç ürünü olan tütünden artık vazgeçiyorlar. Neoliberal politikaların tarıma etkisi tütün üreticileri üzerinde acı bir şekilde hissediliyor. Üreticiler, borç batağında ve avans fiyatlarına mahkum olarak tütün üretimi yapmaya zorlanıyor. Ekonomik kriz, artan girdi maliyetleri ve iklim koşullarının olumsuz etkileri nedeniyle üreticilerin iflasları kaçınılmaz hale geliyor.

Çözüm Önerileri:

  • TEKEL’in tekrar kurulması
  • Yerli tütün ve sigara üretiminin kamu yararına düzenlenmesi
  • Üreticilere gerçek maliyetler üzerinden alım garantisi verilmesi
  • Tütün üreticilerinin sözleşmeli üreticilikle sömürülmesinin önlenmesi
  • Yerli üreticilerin güçlü örgütlenmesinin teşvik edilmesi

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tütün üreticilerinin sorunlarının çözümü için TEKEL’in tekrar kurulması gerektiğini ve yerli üreticilerin desteklenmesi gerektiğini belirtiyor.