Eğitimde Yeni Dönem: MEB’in Öğretim İzlencesi ve Eğitime Yönelik Tartışmalar

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Yeni Öğretim İzlencesi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adı altında kapsamlı bir öğretim izlencesi hazırladı. Bu model, yeni eğitim döneminde her kademenin ilk sınıfında uygulanmaya başlayacak. Eğitim sendikaları da bu yeni öğretim izlencesine karşı çeşitli çalışmalar yürütmekte. Bu bağlamda Eğitim-İş Sendikası, yeni öğretim izlencesini hukuki yollara taşımak amacıyla bir bilim kurulu oluşturdu ve ders içeriklerine ilişkin detaylı bir rapor hazırlattı.

Eğitim-İş Sendikası Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek Gözütok, özellikle 4. sınıfta öğretilmesi planlanan “İnsan Hakları, Vatandaşlık ve Demokrasi” dersiyle ilgili olarak hazırlanan raporda, içeriğin yetersiz olduğunu vurguladı. Gözütok, “Bu metni hazırlayanların kimler olduğu belirsiz. Eğer bu durum kasıtlı olarak yapılmadıysa, insan hakları ve vatandaşlık eğitimi alanında ciddi eksiklikler söz konusudur. Bu metne dayanarak yazılacak ders kitapları, öğrencilere insan haklarını öğrenme hakkını ihlal edecektir. Dersin içeriğinde çocukların mutlu, sağlıklı ve güvenli bir yaşam sürme hakları ön planda, diğer hakları ise göz ardı ediliyor. Türkiye’de gerçekten bu haklara sahip kaç çocuk var?” ifadelerini kullandı.

İzlencede yer alan, “Türkiye, gelirine oranla dünyada en fazla yardım faaliyeti yürüten ülkelerden biridir ve pek çok yardıma muhtaç insana ev sahipliği yaptığı örneklerle desteklenerek vurgulanır” şeklindeki ifadeye de dikkat çeken Gözütok, “Bu metni hazırlayanlar, insan hakları, vatandaşlık ve demokrasi konularını eğitim programına dahil etmek yerine, hükümetin yanlış politikalarını 10 yaşındaki çocuklara onaylatmayı amaçlamışlar.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

İmam Hatiplere Ders Hazırlığı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın geçtiğimiz hafta yayımladığı hutbede, çocukların “Adabımuaşeret” dersini seçmeleri yönünde bir çağrıda bulunması kamuoyunda tartışmalara yol açtı. Gözütok, bu dersle ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, “Anlaşılan o ki, MEB, okullara atadığı ya da atayacağı imamlara (manevi danışmanlara) ders hazırlamaktadır. Bu dersle birlikte, konu alanı sosyla din öğretimi yapılmaktadır.” dedi.

Gerici Öğretmene Suç Duyurusu

Laiklik Meclisi, gerici açıklamaları nedeniyle Bursa’daki Mahmut Celalettin Ökten İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ergin Kaya Kırbıyık’ı Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyet etti. Gazetemizde yer alan bir habere göre, Kırbıyık, 7 Ağustos’ta düzenlenen veli toplantısında, kız öğrencilerin okulda başörtüsüz eğitim alamayacağını ve kadın öğretmenlerin kıyafetlerine müdahale edeceğini söyleyerek, “Ben şeriatı uygulayacağım. Kapatmak istemiyorsanız ben zorla kapatacağım” ifadelerini kullanmıştı.

Laiklik Meclisi, şikayet dilekçesinde, olaya tanık olan bir veli O.G.’nin canlı yayındaki konuşmasına da yer verdi. O.G., “Müdür bana, ‘Ben 28 Şubat’ı yaşayan biri olarak kesinlikle kapalı istiyorum. Elimden gelse bayan hocaları da kapatacağım, kimse açık gelmeyecek. Ben şeriatı uygulayacağım’ dedi.” şeklinde ifade etti.

Anayasa İhlali İddiası

Laiklik Meclisi, Kırbıyık’ın ifadelerinin “Anayasayı ihlal, görevi kötüye kullanma ve eğitim hakkının engellenmesi” suçlarını oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, Kırbıyık’ın açıklamalarının “antidemokratik ve ayrıştırıcı” bir yaklaşım sergilediğini savundu. Bu gerekçelerle Kırbıyık’ın eylemlerinin yargılanması ve cezalandırılması amacıyla kamu davası açılması için ilgili makamdan izin alınmadan doğrudan iddianame düzenlenmesi talep edildi.

Türk Dil Kurumu’na Tepkiler

İstanbul Üniversitesi tarafından geliştirilen ve Osmanlı Türkçesi de dahil olmak üzere 30 farklı dili çevirmeyi amaçlayan “Transleyt” adlı uygulamanın tanıtım toplantısında Türk Dil Kurumu (TDK) Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hayati Develi, Harf Devrimi’ni eleştirdi. Develi, Harf Devrimi nedeniyle Osmanlı Türkçe metinlerin okunamaz hale geldiğini savunarak, “Biz bir alfabe değişikliği travması yaşadık. Eski metinleri okuyamaz ve anlayamaz hale geldik.” dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği’nden Açıklama

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Develi’nin açıklamalarına sert bir yanıt verdi. ADD, “Kurucu babalarımızın bu emek ve özverilerine bakarak, her Türk, TDK’den Türk dili ile ilgili başarılı çalışmalar yapmasını beklemektedir. Ancak günümüz TDK’si sürekli hayal kırıklıklarına neden olmaktadır. Hayati Develi adlı densiz şahıs Harf Devrimi için, ‘travma’ diyebilmiştir. TDK, karşıdevrim kalemşorlarının Cumhuriyetimize ve devrimlerimize hakaret edebileceği bir arena değildir. Türk ulusunu kısa bir sürede cehalet çukurundan kurtaran Harf Devrimi’ni ‘travma’ olarak gören bu sözde bilim kurulu üyesini şiddetle kınıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Okul Yemeği Hakkında Basın Toplantısı

İstanbul Okul Yemeği Koalisyonu, çocuklar için bir öğün ücretsiz yemek ve su talebiyle dün TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyeleri de katıldı. Koalisyon adına basın açıklamasını okuyan Aysun Eren, “Yeterli besin tüketemeyen çocuklarda, hem fiziksel hem de zihinsel gelişimleri üzerinde olumsuz etkiler yaratan ciddi sorunlar ortaya çıkar. Kamu kurumları, sorumluluklarını yerine getirmelidir. 18 yaşına kadar her çocuğun temel hakkı olan sağlıklı beslenmeyi sağlamak, ilgili kamu kurumlarının sorumluluğundadır. Ancak mevcut politikalara bakıldığında, okul yemeği programlarının kamu gündemine alınmadığı ve henüz Şubat 2023’te başlatılan anaokullarına besin desteği hizmetinin bile ekonomik koşullar gerekçe gösterilerek geri çekildiği görülmektedir.” ifadelerini kullandı.