
Eklem Enjeksiyonlarının Kullanım Alanları
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Fırat Altay, eklem enjeksiyonlarının vücuttaki farklı alanlara uygulanabileceğini belirtiyor. Bu enjeksiyonlar genellikle eklem içine, eklem yanına, kaslardaki tetik noktalara, tendonlara, omurgaya ve bağlara yapılabilmektedir. Eklem enjeksiyonlarının temel amacı ağrıyı azaltmak ve eklem hareket kabiliyetini artırmaktır.
En Sık Kullanılan Eklem Enjeksiyon Maddeleri
- Kortikosteroidler: Eklem içi enjeksiyonunda sıkça kullanılan ilaçlardır. Romatizmal hastalıkların tedavisinde etkilidir.
- Hyaluronik asit: Eklemi kayganlaştıran bir madde olup kireçlenme hastalarında kullanılmaktadır.
- Lokal anestezikler: Ağrı kesici olarak eklem enjeksiyonlarında kullanılabilir.
- Trombosit zengin plazma (PRP): Hastanın kendi kanından elde edilerek eklem içine enjekte edilir ve doku tamiratını hızlandırır.
Eklem Enjeksiyon Yan Etkileri
Uzm. Dr. Altay’a göre, eklem enjeksiyonlarının yan etkileri arasında geçici dolgunluk hissi, enfeksiyon riski ve nadiren sistemik alerjik reaksiyonlar yer alabilir. Bazı hastalarda enjeksiyon sonrası kızarıklık ve hafif şişme gibi geçici reaksiyonlar da görülebilir.
Eklem Enjeksiyon Çeşitleri
Uzm. Dr. Fırat Altay’a göre, eklem enjeksiyonları farklı maddeler kullanılarak yapılabilmektedir. Bunlar arasında kortizon, hyaluronik asit, lokal anestezikler, PRP, kök hücre enjeksiyonu ve eklem dolgusu gibi seçenekler bulunmaktadır. Her bir enjeksiyon türünün farklı amaçları ve etkileri vardır.