Emeklilik Sonrası Tutkuya Dönüşen Bir Hikaye

35 yıllık mesaisini 2 yıl önce tamamlayarak emekliliğe ayrılan 60 yaşındaki Ayhan, meslek hayatında birçok bitkinin üretiminin yanı sıra tıbbi aromatik bitkilerle ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı proje çalışmalarına da katıldı.

Bitkilerle Başlayan Alternatif Tedavi Arayışı

Babasının rahatsızlığına alternatif tıpla tedavi yöntemleri ararken özel ilgi duymaya başladığı tıbbi aromatik bitkileri 10 yıl önce yetiştirmeye başlayan Ayhan, merkeze bağlı Kurtuluş Mahallesi’nde denemelerle başladığı üretim çalışmalarında 30 türe ulaştı.

Ayhan, 5 dönüm bahçesinde acı bakla, tarhun, altın otu, zufa otu, sarı kantaron, peygamber süpürgesi, kara hardal, şahtere, çobançantası, muhabbet çiçeği, şekerciboyası, çöven, hodan, ezan çiçeği, hatmi, nane, ebegümeci, kırlangıç otu, oğulotu, tıbbi papatya, Karaman kimyonu, kişniş, solucan otu, kekik, civanperçemi, adaçayı ve portakal nergisi yetiştiriyor.

Üretimin Yaygınlaşması ve Damıtım Planları

Ayhan, bölge iklimine uygun tıbbi aromatik bitkileri tespit etme ve tohumlarını çoğaltma amacıyla üretim yapan, yetiştiriciliğin yaygınlaşması için de arkadaşlarına ve talep edenlere tohumları yolluyor. Bu yıl Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün distilasyon (damıtım) merkezinde oğulotu ve kekiğin yağını çıkarmayı planlıyor.

Ayhan, “Kurumdan emekli oldum ama meslekten emekli olmadım.” diyerek, tıbbi aromatik bitkilerin insanlık için önemini vurguluyor. Bahçesindeki üretimle ilgili deneyimlerini paylaşmaktan mutluluk duyan Ayhan, tıbbi aromatik bitkilerin Karabük için önemine dikkat çekiyor.