
Eskipazar’da, 550 dekar alanda özenle yetiştirilen lahanada bu yıl 1300 ton rekolte hedefleniyor. Kendine has aroması, lezzeti ve yumuşak dokusuyla bilinen bu lahana, 20 kilograma kadar baş çıkarabilme özelliğiyle dikkat çekiyor. Eskipazar lahanasına coğrafi işaret alınması amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapılması planlanıyor.
Hasat dönemi genellikle ekim ve kasım ayları arasında gerçekleşiyor. Geleneksel yöntemlerle yetiştirilen lahanalar, dolması, turşusu ve salatalığı yapılmak üzere üreticiler tarafından toplanarak pazarlarda satışa sunuluyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eskipazar lahanasına halk arasında “kelem” denildiğini belirtti. Ayvalık, Babalar ve Köyceğiz köyleri başta olmak üzere ilçede yaklaşık 550 dekar alanda lahana üretimi yapıldığını ifade ederek, “Rekolte hedefimiz 1300 ton. Coğrafi işaret başvurusu yapacağız. Eskipazar lahanası lezzetiyle ön plandadır.” şeklinde konuştu.
Yerel Üreticilerin Görüşleri
Babalar köyü muhtarı Dursun Yaman, 1991 yılından bu yana seracılık yaptığını ve lahananın yanı sıra biber, patlıcan ve salatalık gibi çeşitli ürünler yetiştirdiğini aktardı. Yaman, “Köylülerim de genelde lahana ve seracılıkla uğraşıyor. Ben 3 dönüm alana lahana ektim. Eskipazar lahanası tamamen doğal. Dedelerimizden kalan ata tohumlarından üretiyoruz ve organik hayvan gübresi kullanıyoruz.” dedi.
Yaman, lahanalarının komşu iller olan Çerkeş, Gerede, Karabük ve Safranbolu’daki pazarlara taşındığını ve “Kelem satışımızda sıkıntı yok.” şeklinde ifade etti. Sabahtan akşama kadar eşiyle birlikte tarlada çalıştığını dile getiren Yaman, “Toprakla uğraşmayı seviyoruz. Bir oğlum var, o da Karabük’te çalışıyor. Hafta tatillerinde geldiğinde bize yardım ediyor. Hayatımızdan memnunuz, Allah’a şükürler olsun. Kazancımız iyi, Allah bereket versin.” şeklinde konuştu.
Eskipazar lahanasının pazardaki kilo fiyatının 20 ila 25 lira civarında olduğunu belirten Yaman, “5 kilo ile 20 kilogram arasında gelen lahanalarımız var. 5-6 kilo gelen lahanaların pazarda satımı daha rahat oluyor. Bu nedenle lahananın fazla büyümemesi için arasını sık yapıyoruz.” diyerek dikkat çekti.