G7 İtalya’da: Ukrayna ve Orta Doğu’daki Savaşlar Öncelikleri Dominasyon Ediyor

İtalya’nın Fiuggi ve Anagni kasabaları, iki gün boyunca uluslararası diplomasiye ev sahipliği yaparak G7 dışişleri bakanları toplantısına sahne olacak.

2024 yılında İtalya’da düzenlenecek ikinci G7 Dışişleri Bakanları toplantısı ve Donald Trump’ın Beyaz Saray’da yeniden seçilmesinden sonraki ilk zirve olacak.

Cumhuriyetçi adayın dünyanın en önemli koltuklarından birine geri dönmesi, pek de iç açıcı olmayan senaryoları öngörüyor, ancak G7 ülkeleri Washington ile güçlü bağlarını sürdürme umudunu göstermek istiyor.

İtalya Başbakan Yardımcısı Antonio Tajani, Pazartesi günü Brüksel’de düzenlenen bir zirvede, “Amerika Birleşik Devletleri, dünyada uluslararası istikrarı teşvik etmede en önemli müttefikimiz olmaya devam ediyor,” dedi.

Tajani, Avrupa Birliği’nin uluslararası alanda liderliği üstlenmesi ve daha özerk olması gerektiğini, yeni Trump yönetimini transatlantik ortaklığa bağlı kalması için çalışmak gerektiğini belirtti.

G7 toplantısında, Lazio’da büyük uluslararası meseleler masaya yatırılacak. Beş oturumda Orta Doğu’daki durumu, Gazze’deki ciddi insani krizi, Hint-Pasifik’teki siyasi dengeleri ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı tartışacaklar.

G7 masasında Ukrayna: ‘Kiev’e destek ve yakınlık’

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrij Sybiha, geçen hafta İtalya-Ukrayna İş Forumu’nun marjında ​​Farnesina’nın başı tarafından duyurulduğu gibi, Fiuggi ve Anagni’deki toplantıya katılacak.

Başbakan Yardımcısı, “Rus işgalinin başlangıcından bu yana bin gün geçti, her iki cephede de on binlerce ölü var ve bu, Başkan Vladimir Putin’in kötü bir seçiminin sonucu. G7’ye başkanlık eden ülke olarak, hükümet başkanları tarafından Kiev’e destek ve yakınlık beyanı yayımlamak istedik,” dedi. Forumu geçen Çarşamba günü tamamladı.

“Çok şiddetli bir Rus saldırısına tanık oluyoruz ve Ukrayna halkına olan bu yakınlığın önemli olduğuna eminiz,” diye ekledi.

Gazze’deki kriz ‘öncelikli’

Tajani’ye göre, Orta Doğu’daki kriz İtalya başkanlığı için öncelikli bir konudur.

“Tüm aktörlerle diyalog açık tutmalıyız, onlardan itidal göstermelerini ve Gazze ve Lübnan’da ateşkes için çalışarak rehine kurtarmayı istemelerini talep etmeliyiz.”

Deir al-Balah’taki kampta, Gazze’de ekmek rasyonları için sırada bekleyen yerinden edilmiş kişiler, 21 Kasım 2024

Tajani, Unifil misyonunu destekleme gereğine vurgu yapıyor. Farnesina için, “Bölge için barış ve güvenliği garanti eden inandırıcı bir siyasi ufku teşvik etmek gerekiyor,” dedi.

İtalya, Kanada, Fransa, Almanya, Japonya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen bakanların amacı, G7’nin uluslararası istikrara katkıda bulunma ve küresel krizlere çözüm bulma rolünü güçlendirmektir.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, grubun çalışmalarına katılacak.

Ayrıca, Hint-Pasifik’teki istikrar, Çin ile ticaret ve son seçimlerin ardından Gürcistan’daki durum hakkında tartışmalar yapılması planlanıyor.

İtalyan dışişleri bakanı, “Gürcü otoriteleriyle açık yapıcı bir diyalog sürdürmek ve aynı zamanda oy sırasında bildirilen usulsüzlükler hakkında netlik talep etmek gerekiyor,” dedi.

Oturumlar, final açıklamalarının sunulacağı bir basın toplantısıyla Salı öğleden sonra sona erecek.