
Gürcistan Parlamentosu’ndan Azil Süreci Açıklaması
Gürcistan Parlamentosu Başkanı Şalva Papuaşvili, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi‘nin başkent Tiflis’teki merkez ofisinde gerçekleştirdiği basın toplantısında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Papuaşvili, Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili‘yi, yurt dışına yaptığı ziyaretlerde hükümetle koordineli hareket etmemekle suçladı. Anayasa gereği, bir cumhurbaşkanının dış politika yürütürken hükümetten onay alması gerektiğini vurgulayan Papuaşvili, Zurabişvili’nin son günlerde bazı Avrupa ülkelerine yaptığı ziyaretlerin bu onay olmadan gerçekleştiğini dile getirdi.
Papuaşvili, Cumhurbaşkanı Zurabişvili’yi anayasayı ihlal etmekle itham ederek, iktidar partisi olarak tekrar bir azil süreci başlatmak amacıyla Anayasa Mahkemesi‘ne başvuru dilekçesi hazırladıklarını açıkladı. Geçen yıl benzer bir gerekçe ile de Zurabişvili’ye karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu hatırlatan Papuaşvili, “Bildiğiniz gibi, Gürcistan Anayasa Mahkemesi, 16 Ekim 2023 tarihinde azil süreci kapsamında Salome Zurabişvili’yi anayasayı ihlal eden kişi ilan etti. Mahkeme, Gürcistan Anayasası’nın 52. maddesinde yer alan, Cumhurbaşkanının yalnızca Gürcistan hükümetinin izniyle yurt dışına ziyaret yapma hakkına sahip olduğu kuralını onaylamıştır.” dedi.
Papuaşvili, 2023 yılı içerisinde Anayasa Mahkemesi’nde verilen karara rağmen, Zurabişvili’nin hükümetten onay almadan çeşitli ülkelerde temaslarda bulunduğunu belirtti. Gürcistan’da 26 Ekim’de gerçekleştirilecek genel seçimlerin de yaklaşmakta olduğunu ifade eden Papuaşvili, seçimlerden önce Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını kaydetti. Anayasa ihlalinin mahkeme tarafından da onaylanmasının ardından, yeni parlamentonun ilk oturumlarında en az 100 oyla Salome Zurabişvili’nin görevden alınacağına dair iddialarda bulundu.
Papuaşvili, Zurabişvili’nin görev süresinin bu yılın sonuna doğru sona ereceğini ancak buna rağmen, azil süreci sonucunda görevden alınmasının gerekliliğini vurguladı. Anayasaya göre Gürcistan Cumhurbaşkanı hakkında azil sürecinin başlatılması için 150 kişilik parlamentoda 50 milletvekilinin imzası, sürecin tamamlanması için ise 100 milletvekilinin desteği gerektiğini belirtti. Geçtiğimiz yılki azil sürecinde muhalefetin desteğini alamayan iktidar partisi Gürcü Hayali, o dönemde süreçten sonuç alamamıştı.