Hidrojel Üretimi ve TÜBİTAK Destekli Proje

Mersin Üniversitesinde (MEÜ) kuraklık etkisindeki Akdeniz üzüm bağlarının korunması ve direncinin artırılmasına yönelik hidrojel üretildi. MEÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yağmur Uysal önderliğinde, Doç. Dr. Zeynep Görkem Doğaroğlu’nun da araştırmacı olduğu ‘İklim Değişikliğiyle Karşı Karşıya Olan Akdeniz Üzüm Bağlarının Biyolojik Yönetimi ve Korunması İçin Ekolojik Araştırma’ başlıklı TÜBİTAK destekli uluslararası bir proje hazırlandı.

Uluslararası İş Birliği ve PRIMA Programı

Akdeniz ülkeleri arasındaki uluslararası iş birliğini destekleyen PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area) programı kapsamında da kabul edilen ve kısa adı VINEPROTECT olan projede Portekiz, İtalya, Fas ve Türkiye’deki üniversitelerde çalışmalar yürütülmektedir.

Hidrojel Uygulaması ve Çalışma Prensibi

Projenin Türkiye ayağında çalışmalar yürüten ekip, kuraklık etkisinde olan Akdeniz üzüm bağları için hidrojel üretimi gerçekleştirdi. Hidrojeller toprağa verildiğinde su tutma kapasitesini arttırarak toprağı nemli tutar. Bu sayede sulama sıklığı azaltılarak çiftçilere destek olunmaktadır.

Doğa Dostu ve Zehirsiz Hidrojeller

Üretilen hidrojellerin doğal ve herhangi bir zehirli etkisi bulunmamaktadır. Denemelerde başarılı sonuçlar elde edilmiş olup, hidrojellerin Fas, Portekiz ve Türkiye’deki asma bağlarında da uygulanması planlanmaktadır.