
Hipnoz, bilim dünyasında uzun yıllardır tartışılan bir konudur. Popüler kültürde genellikle yanlış anlaşılan bu terapi yöntemi, yapılan araştırmalarla daha anlaşılır hale gelmektedir.
Psikologların Görüşleri
Deneysel psikologlar Steven Jay Lynn, Madeline Stein ve Devin Terhune, BJPsych Advances dergisinde yayımlanan bir makalede hipnozun yanlış tanıtıldığını belirtiyor. Hipnozun, farkındalık, algı ve bilişi modüle etmek için kullanılan bir prosedür olduğunu vurguluyorlar. Terapist Claire Jack ise Psychology Today’de yayımlanan bir makalede hipnozun etkilerine ve insanların hipnotize olmuş birinin rolünü oynayıp oynamadığına dair tartışmalara değiniyor.
Beyin Üzerindeki Etkileri
Stanford Üniversitesi Psikiyatri ve Davranış Bilimleri Profesörü David Spiegel’in yaptığı araştırmalara göre, hipnoz sırasında beynin aktiviteleri ve bağlantıları değişmektedir. Hipnoz altında, dikkat ve farkındalık bölgesindeki aktiviteler azalırken, duygusal merkez ile hafıza ve dikkat merkezi arasındaki bağlantılar artmaktadır. Bu durum, hipnotize edilen kişinin eylemlerinin farkında olmadığı ve dış telkinlere uymak konusunda daha istekli olduğu şeklinde yorumlanmaktadır.