
Lübnan Hizbullah’ı Çarşamba günü 50’den fazla roket fırlattı ve İsrail’in ilhak ettiği Golan Tepeleri’nde çok sayıda özel evi vurdu.
Hizbullah, Çarşamba günkü saldırının, İsrail’in Salı gecesi Lübnan’ın iç kesimlerine düzenlediği saldırıya yanıt olduğunu söyledi.
İran ve Lübnan’da Hamas ve Hizbullah liderlerine yönelik hedefli suikastların ardından daha geniş bir bölgesel savaşa dair korkular artarken, İsrail ile Hamas arasında ateşkesi sağlamaya yönelik diplomatik çabalar iki katına çıktı.
Saldırıdan kısa bir süre önce ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ateşkes anlaşması sağlamak amacıyla Mısır ve Katar’daki arabulucularla bir araya geldi.
Blinken, gazetecilere İsrail’in “köprü anlaşması” yaptığını ima etti; ancak Mısır’daki yetkililer, Hamas’ın çeşitli nedenlerle anlaşmayı kabul etmeyeceğine dair şüphelerini Associated Press’e dile getirdiler. Bu nedenlerden biri de İsrail’in gerçekten Gazze’deki askerlerini çekip savaşı sona erdireceğine dair kuşkularıydı.
Müzakerelere doğrudan vakıf olan bir Mısırlı yetkili, köprü önerisinin anlaşmanın ilk aşamasının uygulanmasını gerektirdiğini söyledi: Bu aşama, Hamas’ın Gazze’de tuttuğu en savunmasız İsrailli sivil rehinelerin serbest bırakılmasıdır.
Taraflar daha sonra Hamas’a İsrail’den veya arabuluculardan herhangi bir “garanti” sunmadan ikinci ve üçüncü aşamalar için müzakerelerde bulunacak.
Yetkili, “Amerikalılar garanti değil, vaat sunuyor,” dedi. “Hamas bunu kabul etmeyecek, çünkü bu aslında Hamas’ın müzakere edilmiş kalıcı bir ateşkes için hiçbir garanti olmaksızın altı haftalık bir çatışma molası karşılığında sivil rehineleri serbest bırakacağı anlamına geliyor.”
- Blinken, İsrail’de yaptığı açıklamada, Gazze ateşkesi anlaşması için şimdi ‘son şans’ olabileceğini söyledi
- ABD dış politika şefi, İsrail’in ‘köprü önerisini’ kabul ettiğini söyledi
Ayrıca teklifte İsrail’in, Gazze’deki iki stratejik koridordan, Gazze’nin Mısır sınırındaki Philadelphi koridorundan ve Gazze toprakları boyunca uzanan Netzarim doğu-batı koridorundan güçlerini çekip çekmeyeceğine dair net bir ifade yer almadığını söyledi.
İsrail’in Philadelphia koridorundaki güçlerini küçültmeyi teklif ettiği ve bölgeden çekilme “vaatlerinde” bulunduğu bildirildi.
Mısırlı yetkili, “Bu bizim için ve tabii ki Hamas için kabul edilemez” dedi.
ABD’nin övdüğü gelişen ateşkes anlaşması, Hamas’ın 7 Ekim saldırıları sırasında kaçırılan tüm rehineleri serbest bırakacağı üç aşamalı bir süreç öngörüyor. Karşılığında İsrail, güçlerini Gazze’den çekecek ve Filistinli tutukluları serbest bırakacak.
Savaşı başlatan saldırılarda ele geçirilen yaklaşık 110 kişinin Hamas tarafından rehin tutulduğu tahmin ediliyor.
İsrail yetkilileri yaklaşık üçte birinin öldüğünü tahmin ediyor. 7 Ekim saldırıları sırasında Hamas militanları çoğunluğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü.
Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail’in misilleme saldırısı 40.000’den fazla Filistinliyi öldürdü. Bakanlık, sayımında siviller ve savaşçılar arasında ayrım yapmıyor. Savaş yaygın bir yıkıma yol açtı ve Gazze’nin 2,3 milyon sakininin büyük çoğunluğunu, genellikle birden fazla kez, evlerini terk etmeye zorladı.