
Hollandalı bilim insanları, “İnsan gelişiminin kara kutusu” olarak adlandırılan konuda çığır açan bir keşif yaptı. Tek yumurta ikizlerinin nasıl oluştuğunu çözen bu araştırma, organ nakli bekleyen hastalar ve tüp bebek sonrası tek yumurta ikizlerinin sayısının azaltılması gibi alanlarda faydalar sağlayabilir.
Sentetik İkiz Embriyoların Oluşturulması
Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanları, monokoryonik ikizleme konusunda önceden bilinmeyen detayları ortaya koyan bir çalışma gerçekleştirdi. Embriyonun erken aşamalarında hızlı bir büyüme olması durumunda, embriyo ikiye bölünerek tek yumurta ikizleri oluşabiliyor. Uzmanlar, rahim dışında sentetik bir insan ikiz embriyosu geliştirerek, bu olayı gözle görülür hale getirdi.
2018’de fare kök hücrelerinden sentetik embriyo yaratılmasının ardından, İsrailli araştırmacıların insan kök hücreleriyle aynı başarıyı elde etmesiyle, Maastricht’teki uzmanlar da sentetik bir embriyo geliştirdi. Bu çalışmalar, organ oluşumu süreçlerinin incelenmesini ve kontrol edilmesini sağlayarak, özellikle tıbbi tedavilerde ve doğurganlık konularında önemli gelişmelere kapı aralıyor.
Araştırmanın liderlerinden Clemens van Blitterswijk, sentetik embriyonun tek yumurta ikizlerine dönüşüm sürecini anlamış olmanın önemli olduğunu belirtirken, doğal döllenme sürecinin her zaman aynı şekilde gerçekleşmeyebileceğine de dikkat çekiyor. Ancak elde edilen kanıtların mantıklı ve basit bir açıklama sunduğunu ifade ediyor.
Çalışmada yer alan diğer uzmanlar arasında Erik Vrij, Aslı Ak, Dorian Luijkx, Ge Guo ve Stefan Giselbrecht bulunuyor.