
İran’da Üniversite Öğrencisine Yönelik Taciz Olayı
İran dışındaki çeşitli haber kaynakları ve sosyal medya platformlarında yayımlanan haberlere göre, kimliği henüz açıklanmayan bir kadın, Tahran Azad Bilim ve Araştırma Üniversitesi’nde Besic güçleri tarafından başörtüsü ve kıyafetleri yırtılarak taciz edildi. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, kadının protesto amacıyla kıyafetlerini çıkardığı ve yalnızca iç çamaşırlarıyla üniversite önünde oturduğu, ardından sokakta meydan okurcasına yürüdüğü görünmektedir.
İran’da zorunlu olan kıyafet yönetmeliği, kadınların kamusal alanda başörtüsü takmasını ve vücut hatlarını kapatan bol kıyafetler giymesini gerektiriyor. Olayın görüntüleri, ilk olarak İranlı öğrencilerin sosyal medya kanalı olan Amir Kabir bülteni tarafından paylaşıldı ve daha sonra Dadban hukuk işleri sosyal medya kanalı, Hengaw haklar grubu ve Iran Wire haber sitesi gibi birçok Farsça yayın organında yer aldı.
Videoların, komşu bir binadan izleyiciler tarafından çekildiği anlaşılıyor. Başka bir videoda ise kadının sivil giyimli kişiler tarafından bir arabaya bindirilerek bilinmeyen bir yere götürüldüğü görülüyor. Amir Kabir haber bülteni, tutuklama sırasında kadının dövüldüğünü iddia etti. Devrim Muhafızları Ordusu’na yakınlığıyla bilinen yarı resmi Fars Haber Ajansı, olayla ilgili haberinde, öğrencinin büyük ölçüde bulanıklaştırılmış bir fotoğrafını yayınladı. Haberde, öğrencinin sınıfta “uygunsuz kıyafetler” giydiği ve güvenlik görevlileri tarafından kıyafet kurallarına uyması için uyarı aldıktan sonra “soyunduğu” belirtildi.
“Tanıklara” atıfta bulunan medya, güvenlik görevlilerinin öğrenciyle ‘sakince’ konuştuklarına dair açıklamalarda bulunarak, eylemlerinin agresif olduğu yönündeki haberleri yalanladı.
BESİC GÜÇLERİ KİMDİR?
İran-Irak Savaşı sırasında kurulan Besic Güçleri, İran’da iç güvenlik görevini üstlenen ve Devrim Muhafızları tarafından kontrol edilen bir sivil gönüllü örgüt olarak bilinir. Besiç Direniş Güçleri ya da resmi adıyla Mazlumların Seferberliği Örgütü, 1979 yılında gönüllü bir milis gücü olarak faaliyete geçmiştir. Bu güç, İran’daki her bölge ve şehirde, ayrıca ülkenin resmi kurumlarının birçoğunda şubeleriyle faaliyet göstermektedir.
“Besici” olarak adlandırılan erkek ve kadın üyeleri, devrim ideolojisine sadık kalmakta ve Devrim Muhafızları’ndan direktifler almaktadır. Besic Güçleri’nin yaklaşık 100 bin personelinin iç güvenliği sağladığına inanılmaktadır. 2009 yılında yaşanan tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana, bu tür eylemleri bastırmakta önemli bir rol oynamışlardır.