İran’ın 8. Cumhurbaşkanı: Ebrahim Raisi

2021 yılında göreve gelen Ebrahim Raisi, İran’da sıkı bağlılığı ve İslam Devrimi’ne olan desteğiyle tanınıyordu. Meşhed şehrinde dini bir eğitim alan Raisi, 1979’daki İslam Devrimi sonrasında savcı yardımcısı olarak atanmış ve devrimin önde gelen ismi Ayetullah Humeyni’ye büyük bir sadakat göstermiştir.

İnsanlığa Karşı Suç İddiaları

Raisi, 19 Temmuz 1988’de başlayan ve yaklaşık 5 bin siyasi suçlunun hükümet tarafından infaz edildiği ‘ölüm komitesi’nde yer almıştır. Bu komite, muhaliflerin toplu infazlarından sorumlu tutulmuş ve uluslararası alanda tartışmalara neden olmuştur. 3 kişi tarafından işkence, soykırım ve yargısız infaz suçlamalarıyla İsviçre mahkemesine başvurulmuştur.

Ancak Raisi, iddiaları reddetmiş ve suçlamaları kabul etmemiştir.

Tahran Savcılığı ve Sonraki Görevleri

1989’da Tahran savcısı olarak atanan Raisi, 2004 yılına kadar Din Adamları Özel Mahkemesi’nde başsavcılık yapmıştır. 2017’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan ancak seçilemeyen Raisi, 2021’deki seçimlerde yüzde 62 oy alarak İran’ın 8. cumhurbaşkanı olmuştur.

Raisi, ekonomiyi düzeltme, komşularla ilişkileri güçlendirme ve var olan anlaşmaları ilerletme sözü vererek görevine başlamıştır.

Mahsa Amini Protestoları

Cumhurbaşkanlığı döneminde, başörtüsü kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanan Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesi sonrasında ülke genelinde başlayan protestolara sert bir şekilde müdahale edilmiştir. Yüzlerce eylemci güvenlik güçleri tarafından öldürülmüş, başörtüsü yasalarında ise herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

Ahmedinejad’ın Helikopter Kazası

İran’ın altıncı cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ı taşıyan helikopter, 2013 yılında zorunlu bir iniş yapmıştır. Kazadan yara almadan kurtulan Ahmedinejad, İran’ın kuzeyindeki dağlık bölgeden sağ salim kurtulmuştur.