İran’ın Almanya’daki Konsolosluklarının Kapatılması ve Tahran-Berlin İlişkileri

İran’ın Almanya’daki Konsolosluklarının Kapatılması Üzerine Tepkiler

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “İran’ın Almanya’daki konsolosluklarının kapatılması, burada yaşayan ve çoğunluğu aynı zamanda Alman vatandaşı olan İranlılara yönelik bir yaptırımdır” ifadelerini kullandı. Bu durumu eleştiren Erakçi, Berlin yönetiminin bu kararının ardında yatan nedenlerin oldukça sarsıcı olduğunu belirtti.

Erakçi, “Bu kararla birlikte, Almanya’nın 2008 yılında Şiraz’da meydana gelen ve 14 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan terör saldırısının failine destek verdiği” iddialarında bulundu. Ayrıca, İran’ın Berlin Büyükelçiliği ve çevresindeki diğer diplomatik temsilciliklerin konsolosluk bölümlerini güçlendirmek için yoğun çaba sarf ettiğini vurguladı.

Erakçi, “Alman yetkililerin korumaya çalıştığı terörist suçluya bakın” diyerek, Şarmehd‘in ABD’de bulunduğu süreçte terör saldırıları düzenlediklerine dair yaptığı açıklamaların ve özellikle Şiraz’daki bombalı saldırıyı üstlendiğine dair görüntülerin altını çizdi. Şarmehd, bu yayınlarından birinde “Biz birilerini öldürdüğümüzde bundan utanç mı duyacağız? Bundan utanmıyoruz” demekteydi. Diğer bir yayında ise, “Biz Şiraz’daki patlamayı inkar mı ettik ey aptal?” ve “Tonder grubu yeni aşamada silahlı mücadeleye başlamıştır” ifadelerini kullandığı gözlemlendi.

Şarmehd’in İdamı ve Davası

Şarmehd, “Tonder” ve “İran Krallığı Meclisi” olarak bilinen örgütün lideri olarak İran’da yakalanmış ve yargılanmıştır. 12 Nisan 2008’de Şiraz’da gerçekleşen terör saldırısında 14 kişinin ölümüne ve 215 kişinin yaralanmasına neden olmakla suçlanmıştır. İran İstihbarat Bakanlığı, İran-Almanya çifte vatandaşı olan ve 2003’ten bu yana ABD’de yaşayan Şarmehd’i, Temmuz 2020’de yurt dışından yakalayarak İran’a getirdiğini açıklamıştı. Ailesi, Şarmehd’in Birleşik Arap Emirlikleri’nde “kaçırıldığını” belirtmişti.

Şarmehd, 21 Şubat 2023’te yargılandığı mahkeme tarafından idama mahkum edilmiştir. Almanya, Şarmehd hakkında verilen idam kararının geri alınması çağrısında bulunmuş ve 22 Şubat’ta İran’ın Berlin Büyükelçiliğindeki 2 çalışanını “istenmeyen kişi” ilan etmiştir. Şarmehd, hakkındaki kararın Yargıtay tarafından onanmasının ardından 28 Ekim’de idam edilmiştir.

Tahran-Berlin İlişkilerinin Gerilmesi

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Almanya’nın Tahran Büyükelçisi’ni istişarelerde bulunmak üzere Berlin’e çağırdığını bildirmiş ve İran’ı “ciddi sonuçlarla” tehdit etmiştir. İran Dışişleri Bakanı Erakçi ise, İsrail’in Filistinli sivillere yönelik saldırılarını meşrulaştıran Baerbock’a karşı “Bu kadar manipülasyon yeter. Çocuk katillerini ve teröristleri desteklemeyi bırakın” şeklinde yanıt vermiştir.

Almanya, son olarak Frankfurt, Münih ve Hamburg’daki 3 İran başkonsolosluğunu kapatma kararı almış ve bu karar çerçevesinde konsolosluklarda görev yapan 32 İranlı diplomatın ülkeden ayrılması gerektiğini belirtmiştir.