
İran’ın İsrail’e Yönelik Saldırısı
Hamas’ın Aksa Tufanı saldırısı sonrası İsrail, Gazze’yle birlikte Lübnan ve Suriye’yi de devamlı olarak bombaladı. Lübnan’da Hizbullah ile karşılıklı çatışmalar düşük yoğunlukta sürse de ciddi bir savaş haline ulaşmadı. Ancak geçtiğimiz haftalarda İran Devrim Muhafızları komutanı Muhammed Rıza Zahedi’nin Suriye’deki İran Konsolosluğu’nda öldürülmesi Ortadoğu’da gerilimi tırmandırdı.
İran’ın Kullandığı Silahlar ve Taktikler
13 Nisan’da 170 SİHA, 120 balistik füze ve 30 seyir füzesi İran ve vekillerinden İsrail’e doğru ateşlendi. İran bu saldırıyla kendi silahlarını ilk kez “üretim amacı” için kullandı. İHA ve balistik füze üretimini geliştirerek geçiren İran, bu araçları saha deneyimlerini büyük oranda Suriye’de elde etti. İran’ın balistik füzelerden önce hedefe yollanarak hava savunma sistemlerinin yerini tespit eden Şahid-136 SİHA’ları, stratejik hedefleri vurmakta kullanılıyor.
Saldırının Sonuçları ve Etkileri
İsrail ve ABD medyasına göre İsrail’in meşhur demir kubbesi, ABD ve İngiliz hava kuvvetlerinin de yardımıyla saldırının tamamına yakınını durdurmayı başardı. Ancak tarafların savunma sistemlerinin ne kadar iyi çalıştığına vurgu yapmak isteyeceğini ve gerçek sayıları çarpıtabileceğini unutmamak gerekir. Ukrayna’daki benzer saldırılar için “yüzde 98” civarında bir başarılı engelleme oranı verilirken Ukrayna’nın enerji altyapısı çökmenin eşiğine geldi.
İran’ın saldırıda harcadığı para daha düşük kalıyor ancak İsrail’in SİHA’ları ve füzeleri durdurmak için harcadığı paranın yüksek olduğu ifade ediliyor. İran, kendi envanterini tüketmesi durumunda SİHA’larıyla bu boyutta ayda bir ya da iki saldırıyı sürdürebilir.
İran’ın Hedefleri ve Stratejisi
İran, İsrail’in Zahedi suikastiyle birlikte iki kötü seçenek arasına sıkıştı; ya İsrail’i doğrudan tehdit edecek bir saldırıyla ABD ve diğer Batı ülkelerini kendisine karşı bir koalisyonda toplayacaktı ya da sessiz kalarak önceden ortaya çıkan “kağıttan kaplan” izlenimini büyütecekti. İran bu saldırıyla iki ihtimalin arasını tutturmaya çalıştı.
İran, bölgesel en büyük düşmanı olan İsrail’i etkisiz hale getirmeyi planlıyor ancak hem İran’ın hem de vekil güçlerinin yenilmesi için İsrail’in ABD’ye ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Bu durum, Ortadoğu’da gerginliğin artmaya devam edeceğini gösteriyor.